Izraelu odbijena i druga pjesma za Evroviziju
(Izvor: Ilustracija/Dsabah)

Izraelu odbijena i druga pjesma za Evroviziju

I dok se u Evropi nastavljaju pozivi da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji, navedeno je da je druga pjesma koju je administracija Tel Aviva predala na takmičenje odbijena jer je sadržavala političku poruku.

Prema vijestima na izraelskoj novinskoj stranici "Ynet" i na osnovu zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila je i drugu pjesmu koju je Izrael prijavio za učešće na takmičenju.

Navedeno je da se pjesma "Dance Forever", kao i prva pjesma koju je Izrael prijavio na konkurs, "October Rain", odnosi na napad oružanog krila Hamasa, brigada Qassam 7. oktobra prošle godine.

Navedeno je da je i druga pjesma, kao i prva, odbijena zbog političkog sadržaja.

U vijestima se navodi i da su izraelski izvori koji poznaju ovu problematiku rekli da se njihova potraga za rješenjem s EBU-om nastavlja, ali da su "pesimistični" u pogledu postizanja pozitivnog rezultata.

Izraelska državna televizija KAN objavila je da je ministar kulture i sporta Miki Zohar zatražio od EBU-a da odobri prvu pjesmu koju je Izrael prijavio na konkurs.

U nekim državama, poput Irske, brojni umjetnici i političari zalažu se za diskvalifikaciju Izraela iz takmičenja.

La Zarra, marokansko-kanadska pjevačica koja je predstavljala Francusku na takmičenju 2023. godine, pozvala je da se Izraelu zabrani nastup na takmičenju.

U Švedskoj je 1.000 ljudi, uključujući poznate umjetnike i čelnike muzičke industrije, pokrenulo peticiju, tražeći da se "Izraelu zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Evrovizije".

Lijeva stranka Podemos, koja podržava špansku koalicionu vladu, također je tražila da Izrael bude diskvalifikovan sa Evrovizije zbog neselektivnih napada na civile u Gazi.

federalna.ba/AA

Izrael Eurovizija odbijena pjesma