Izraelski vojnici ubili Palestinca osumnjičenog da je bacao zapaljive bombe
(Izvor: Ilustracija)

Izraelski vojnici ubili Palestinca osumnjičenog da je bacao zapaljive bombe

Izraelski vojnici ubili su Palestinca koji je bacao zapaljive bombe na glavnom autoputu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je vojska.

Kako je kasno sinoć navedeno vojnici su pucali na dvije osobe koje su bacale zapaljive bombe kraj Beit Jale, južno od Jeruzalema i jedna je pogođena i preminula od povreda, a druga je pritvorena.

Incident se dogodio duž glavnog pita kojim prolaze stanovnici obližnjih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Ranije u četvrtak izraelska policija je rekla da je palestinski vozač namjerno naletio automobilom na pripadnika izraelske paramilitarne granične policije u Kalkiliji na Zapadnoj obali.

Palestinci su izveli desetine napada na Izraelce u proteklim godinama, uglavnom nožem ali je bilo i oružanih napada i pokušaja da se pregaze. Organizacije za ljudska prava i Palestinci međutim kažu da su neki od tih incidenata bili nesretni slučajevi i da Izrael koristi prekomjernu silu.

U odvojenom incidentu jevrejski naseljenik je napao izraelskog vojnog oficira i vojnika biber sprejom kraj jednog divljeg naselja.

Bio je to najnoviji u nizu napada naseljenika na izraelske bezbjednosne snage i Palestince na Zapadnoj obali.

Vojska je saopštila da je povrijeđenima ukazana pomoć na mjestu napada, ali je odbila da kaže da li je neko uhapšen, a policija nije ništa komentarisala.

Jevrejski naseljenici su se sukobljavali s izraelskim vojnicima i nanosili štetu palestinskoj imovini u proteklim danima u odgovoru na ono što smatraju nastojanjima izraelskih vlasti da ograniče širenje jevrejskih naselja.

Većina od gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika živi u legalnim naseljima koji liče na male gradove i predgrađa, a radikalniji naseljenici su osnovali desetine malih divljih naselja nelegalnih na osnovu izraelskog zakona. Palestinci i veći dio međunarodne zajednice smatraju sva naselja nelegalnim i preprekom za rješenje sukoba po modelu dvije države.

Na Zapadnoj obali pod izraelskom vojnom upravom živi 2,5 miliona Palestinaca.

Palestinska uprava ima ograničenu autonomiju na dijelovima te teritorije. Naseljenici su izraelski građani i za njih važi izraelski civilni pravosudni sistem.

federalna.ba/Beta

Palestina Izrael
ljekari koronavirus Izrael
0 30.11.2021 14:04
Isaac Herzog Izrael Hebron Palestina Zapadna obala
0 28.11.2021 18:19
omikron soj koronavirus Izrael
0 28.11.2021 09:36
Izrael Iran vojni napad prijetnja
0 26.11.2021 19:11
Izrael novi soj koronavirusa
0 26.11.2021 10:15