Izraelski premijer u službenoj posjeti Egiptu prvi put nakon deset godina
(Izvor: EPA-EFE)

Izraelski premijer u službenoj posjeti Egiptu prvi put nakon deset godina

Izraelski premijer Naftali Bennett sastao se danas s egipatskim predsjednikom Abdul Fattah al-Sisijem u odmaralištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru, javlja BBC News. 

To je prva službena posjeta izraelskog premijera Egiptu u posljednjih deset godina.

Egipatsko predsjedništvo saopćilo je da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima i načinima oživljavanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Bennett, koji je u junu naslijedio Benjamina Netanyahua, prihvatio je poziv da posjeti Egipat prošlog mjeseca.

Netanyahu je bio posljednji šef izraelske vlade koji je boravio u službenoj posjeti Egiptu 2011. godine, kada se susreo s tadašnjim predsjednikom Hosnijem Mubarakom nešto više od mjesec dana prije nego što ga je zbačen s vlasti u masovnim protestima.

Mediji su izvještavali da je i tajno putovao u Egipat 2018. godine na neslužbene razgovore sa gospodinom Sisijem, koji je 2013. bio vodeća figura u svrgavanju Mubarakovog demokratski izabranog nasljednika nakon masovnih protesta.

Također su se nekoliko puta sastali na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Egipat je postao prva arapska zemlja koja je 1979. potpisala mirovni sporazum s Izraelom, ali su odnosi među susjedima u najvećoj mjeri ostajali hladni. 

Detalji o posjeti premijera Bennetta Sinajskom poluostrvu bili su obavijeni velom tajnosti iz sigurnosnih razloga, a njegov sastanak sa  Sisijem najavljen je tek neposredno prije početka.

federalna.ba/Fena

Izrael Egipat Naftali Bennett