Izraelski ministri prijete raspuštanjem vlade ako Netanyahu pristane na Bidenov prijedlog
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelski ministri prijete raspuštanjem vlade ako Netanyahu pristane na Bidenov prijedlog

Izraelski ministri krajnje desnice zaprijetili su u subotu raspuštanjem vlade ako premijer Benjamin Netanyahu pristane na prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Ministar za nacionalnu sigurnost Itmar Ben-Gvir zaprijetio je na platformi X "da će raspustiti vladu ako Netanyahu pristane na sporazum o prekidu vatre koji je najavio Biden".

Ministar finansija Bezalel Smotrich zaprijetio je ostavkom ako se rat okonča "bez eliminacije Hamasa", objavio je izraelski Channel 12.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je Izrael predstavio palestinskoj grupi otpora Hamas sporazum u tri faze kojim će se okončati neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osigurati oslobađanje zarobljenika koji se drže u palestinskoj enklavi.

Biden je apelovao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije koji se protive planu.

Netanyahuov ured ponovio je u petak namjeru da nastavi ofanzivu zemlje u Gazi dok se ne ostvare svi ratni ciljevi Tel Aviva.

Hamas je rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

federalna.ba/AA

Izrael Palestina Pojas Gaze Joe Biden Benjamin Netanyahu