Izraelski avion napao ciljeve u Gazi poslije raketne vatre

Izraelski avion napao ciljeve u Gazi poslije raketne vatre

Izraelski avion napao je rano jutros nekoliko vojnih ciljeva u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili raketu na jug Izraela. Kako je navela izraelska vojska, ciljano je postrojenje za proizvodnju oružja i jedan podzemni tunel koji pripada Hamasu, vladajućem u Gazi od 2007. godine.

Vojska je objavila da su projektili iz Gaze ispaljivani i dok je trajao napad na tu teritoriju.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketu koja je u subotu naveče pala na otvoreno područje kraj granične ograda između Gaze i Izraela.

Granica je bila mirna poslije tri dana sukoba u augustu između Izraela i Islamskog džihada, ekstremističke organizacije manje od Hamasa. Hamas i druge organizacije su uglavnom poštovale nezvanično razumijevanje o zatišju u zamjenu za hiljade dozvola za rad u Izraelu.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta kako bi se spriječilo naoružavanje Hamasa. Protivnici blokade upozoravaju da je to kolektivno kažnjavanje koje nanosi štetu Gazi sa 2,3 miliona stanovnika.

I dok je u Gazi uglavnom bilo mirno, napetost mjesecima raste na Zapadnoj obali, gdje Palestinska uprava ima ograničenu kontrolu nad dijelovima te teritorije.

Izraelske snage gotovo svake noći hapse Palestince umiješane u planiranje ili učešće u napadima, poslije niza palestinskih napada u proljeće u kojima je ubijeno 19 ljudi u Izraelu. U nedavnim palestinskim napadima na izraelske ciljeve ubijeno je još devetoro ljudi. Preko 140 Palestinaca ubijeno je u izraelsko-palestinskim sukobima ove godine, najviše od 2006.

federalna.ba/Beta

Gaza Izrael zračni napadi