Izraelske snage ubile tri Palestinca na Zapadnoj obali
(Izvor: AA)

Izraelske snage ubile tri Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su u ponedjeljak tri palestinska borca u napadu na izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, u kako je vojska opisala, operaciji usmjerenoj na osumnjičene "teroriste", prenosi AFP.

U saopćenju, palestinsko ministarstvo zdravlja identificiralo je trojicu muškaraca ubijenih u kampu Balata u Nablusu kao Muhammada Abu Zaytouna, 32, Fathija Abu Rizka, 30, i Abdullaha Abu Hamdana, 24.

Brigade mučenika Al-Akse, naoružano krilo Fatah stranke palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, u saopćenju su naveli da su njih trojica bili među "borcima" grupe.

Amblem grupe bio je omotan oko čela muškaraca u mrtvačnici, dok su njihova tijela bila obavijena palestinskom zastavom.

Izraelska vojska je saopćila da je upucala nekoliko boraca kada je izbio okršaj tokom "kontraterorističke" operacije.

Tokom akcije, "naoružani osumnjičeni pucali su na vojnike, koji su odgovorili bojevom municijom", navodi se.

Vojska je u saopćenju dodala da je "privela tri tražene osobe osumnjičene za umiješanost u terorističke aktivnosti", te da je oduzeto oružje i municija.

Portparol palestinskog predsjedništva Nabil Abu Rudeineh opisao je ubistva kao "pravi masakr" i optužio da ponovljeni izraelski napadi i napadi doseljenika predstavljaju "veliki ratni zločin i kolektivno kažnjavanje".

Rekao je da je "tišina" iz Sjedinjenih Država ohrabrila Izraelce da eskaliraju s napadima, pozivajući Washington da "odmah interveniše kako bi se #zaustavio izraelsko ludilo koje će odvući regiju u nove sukobe".

Izraelske smrtonosne vojne operacije porasle su posljednjih mjeseci širom palestinske teritorije.

federalna.ba/Fena

Izrael Palestinci