Izraelske snage ubile Palestinca osumnjičenog za napad na vojnike
(Izvor: EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

Izraelske snage ubile Palestinca osumnjičenog za napad na vojnike

Izraelske snage ubile su Palestinca za koga vojska navodi da je u srijedu otvorio vatru na jedan od njenih položaja na okupiranoj Zapadnoj obali, u posljednjem u nizu smrtonosnih incidenata u protekloj godini.

Vojska je u saopćenju navela da su vojnici koji su obavljali rutinske aktivnosti na tom području odgovorili bojevom municijom i krenuli su u potjeru kada je vozač otvorio vatru iz vozila u pokretu na jedan od njihovih položaja u blizini naselja Ofra.

Tokom potjere, osumnjičeni je izašao iz automobila i pucao na vojnike, koji su potom otvorili vatru i ubili su ga, saopćila je vojska. Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je pogibiju muškarca, ali nije pružilo detalje o incidentu.

Reuters nije mogao potvrditi navode vojske iz nezavisnih izvora.

Brigade mučenika al-Aqsa, ogranak pokreta Fatah koji predvodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, potvrdili su da je ubijeni čovjek bio njihov član.

Sudeći po palestinskom ministarstvu zdravstva, ove godine je ubijeno više od 210 Palestinaca, uključujući i one koji su stradali tokom kratkog sukoba u Gazi u augustu, od kojih je većina ubijena nakon što je vojska pokrenula raciju na Zapadnoj obali nakon niza napada u Izraelu. Među ubijenima su i militanti i civili.

U istom periodu, izraelske vlasti navode da su 23 civila i osam pripadnika snaga sigurnosti ubijena u palestinskim napadima u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem - područja koja Palestinci žele za buduću državu - u Bliskoistočnom ratu 1967. godine. Pregovori uz američko posredovanje prekinuti su u 2014., ali širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji nastavljeno je uprkos međunarodnom protivljenju.

Klub palestinskih zatvorenika saopćio je da je 32-godišnji muškarac, koga je Izrael ranije zatvorio, iz grada Silwada, gdje je Izrael oduzeo zemlju Palestincima za izgradnju jevrejskog naselja Ofra, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael Palestina
Jerusalem Izrael
0 28.01.2023 10:24
Borjana Krišto Izrael brzojav sućuti
0 28.01.2023 09:49
Izrael napad sinagoga
0 27.01.2023 20:40
William Burns CIA Izrael Palestina
0 27.01.2023 12:26