Izraelske snage nastavile s racijama u regiji Jenina
(Izvor: EPA/ALAA BADARNEH)

Izraelske snage nastavile s racijama u regiji Jenina

Izraelske snage nastavile su s racijama na okupiranoj Zapadnoj obali u regiji Jenina u petak, gdje je ugledna palestinska novinarka ubijena u ovoj sedmici, i u njima je ranjeno najmanje 11 ljudi, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Izraelska vojska saopćila je da su njene snage provodile kontraterorističke aktivitnosti u predgrađima Jenina, gdje je novinarka Al Jazeere, Shireen Abu Akleh, ubijena u srijedu. Očekuje se da njena sahrana u Starom gradu u Jerusalemu u petak privuče hiljade ljudi.

Pogibija Abu Akleh, koja je pokrivala palestinske teme i dešavanja na Bliskom istoku tokom više od dvije decenije za TV mrežu sa sjedištem u Dubaiju, najvjerovatnije će doliti ulje na gorući sukob.

Na stotine izraelskih policajaca bit će razmješteno u kvartu Jerusalema u kome će se obaviti sahrana, saopćio je policijski portparol.

Mještani su saopćili da su izraelske snage ispalile projektil u pravcu kuće u blizini Jenina u petak, u očiglednom naporu da uhapse osumnjičene koji se kriju u njoj. Snimci palestinskih TV stanica prikazuju stupove crnog dima kako se uzdižu iznad kuće. Izraelska vojska nije imala trenutnog komentara.

Jenin Brigada, oružano krilo palestinske militantne grupe Islamski džihad, saopćila je da su njeni borci učestvovali u oružanim sukobima s izraelskim snagama u Jeninu.

Portparol grupe izjavio da će se Izrael smatrati odgovornim za sigurnost jednog od njenih članova koji se mogao nalaziti u kući koju je zahvatila vatra, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael racija Jenin