Izraelska vojska zatvorila sedam palestinskih nevladinih organizacija
(Izvor: Ilustracija)

Izraelska vojska zatvorila sedam palestinskih nevladinih organizacija

Izraelska vojska je u četvrtak upala i naložila zatvaranje sedam palestinskih nevladinih organizacija (NVO) u gradovima Ramallahu i Al-Birehu na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agency (AA).

Među nevladinim organizacijama na koje je izvršena racija su Addameer, koja vodi brigu o zatvorenicima i ljudskim pravima, Al-Haq Centar, Bisan Centar za istraživanje i razvoj, Unija ženskih komiteta, HWC organizacija za zdravlje i razvoj, Unija odbora za rad u poljoprivredi i organizacija Defence for Children International.

Svjedoci su za Anadolu Agency potvrdili da su izraelske snage tokom posljednjih racija zaplijenile fajlove i kompjutere, te uništile njihov sadržaj.

U toku racija su izbili sukobi između desetina Palestinaca i izraelske vojske koja je koristila žive i gumene metke, te suzavce.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da su njegovi timovi pružili pomoć osobi koja je povrijeđena bojevom municijom, dok je više 30 osoba bilo izloženo suzavcima.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz izdao je 19. oktobra 2021. naredbu o zatvaranju šest nevladinih organizacija tvrdeći da su "terorističke organizacije" povezane s Narodnom frontom za oslobođenje Palestine.

federalna.ba

Izrael Palestina