videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2); upozoravamo na uznemirujuće snimke!

Izraelska vojska ranjenog Palestinca vezala za haubu džipa

Iz Gaze danas novi snimak koji je šokirao javnost. Izraelski vojnici zavezali su ranjenog Palestinca za prednji dio svog vozila i vozili kroz Zapadnu obalu. Vojska koja je potvrdila incident otvorila je istragu, a specijalna izvjestiteljica UN-a upozorava da je korišten kao 'živi štit'.

O teškom incidentu na okupiranoj Zapadnoj obali izraelska vojska se oglasila tek nakon što je video snimak sramnog čina izazvao bijes na društvenim mrežama. Nakon što su proveli raciju u Dženinu, u kojoj je tokom razmjene vatre ranjen Palestinac identificiran kao Mudžahid Azmi, izraelski vojnici su ga uhapsili. Njegova porodica je zatražila za ranjenog hitnu pomoć, ali su ga tada pripadnici izraelske vojske vezali za haubu džipa i odvezli. Naknadno je dozvoljeno  bolničarima da ga prebace u Crveni polumjesec na liječenje. Iz izraelske vojske je saopšteno da su njeni pripadnici prekršili protokol i najavljuju istragu incidenta. Specijalna izvjestiteljica UN-a za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese rekla je da je u ovom slučaju Palestinac korišten kao "živi štit":

“Živi štit na djelu. Zapanjujuće je kako je država nastala prije 76 godina uspjela da doslovno naglavačke okrene međunarodno pravo.”

Ali i živote mnogih Palestinaca, posebno djece. Sliku devetogodišnje Hanan iz sretnih vremena pokazala je njena majka dok bdije pored bolničkog kreveta kćerke sada teško ranjene u izraelskom bombardovanju i kojoj se ljekari bore za život. Za život i opstanak preostalo dvoje djece i unučadi bori se Nesrin Ebu Kašif nakon što su joj ubijeni kćerka i dva sina. Hranu za svoje najmilije priprema među ruševinama svoje kuće uništene u izraelskom napadu.

“Živim i trudim se za njih. Živimo u veoma lošim uslovima. Nema plina pa skupljamo drva za vatru. Nema vode, ali se nekako okupamo svakih deset dana. Djecu vodimo da se u moru okupaju”, kaže Nesrin.

U međuvremenu, mnogi Izraelci ponovo su na ulicama Tel Aviva uzvikivali slogane protiv Benjamina Netanjahua i njegove vlade osuđujući njen neuspjeh da postigne dogovor o oslobađanju talaca iz Gaze te zahtijevajući prijevremene izbore. Antivladine demonstracije su okupile, kako organizatori navode, više od 150 hiljada građana, što je, ocjenjuju, najveće takvo okupljanje od početka rata u Gazi.

“Zabrinuta sam zbog svega. Zbog Libana, zbog onog što se dešava na jugu, unutar granica Izraela. Nikada nismo bili u tako lošoj situaciji kao što je ova, a još se sjećam Jom Kipura. Mislim da je ovo gore”, kaže demonstrantkinja Ofrit Šapira Bermam.

Ruski mediji javljaju da će zamjenik šefa političkog krila Hamasa Musa Ebu Marzuk sutra doputovati na razgovore u Moskvu. Dok je iz Tel Aviva objavljeno da je u Vašington otputovao izraelski ministar odbrane kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o ratu u Gazi i eskalaciji sukoba sa libanskim šiitskim pokretom Hezbolah.

“Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna i u Gazi, i u Libanu, i na drugim mjestima”, poručuje ministar odbrane Izraela Joav Galant.

Galantova posjeta Vašingtonu je u sjeni sve većih tenzija između izraelskog premijera i američke vlade, nakon što je Netanjahu prošle sedmice objavio video snimak u kojem javno kritizira SAD zbog zadržavanja isporuke oružja Izraelu. Danas je ponovio te tvrdnje i kazao da je očekivao kritike zbog tog poteza kao što je bilo i u slučaju sa njegovim javnim protivljenjem nuklearnom sporazumu velikih sila sa Iranom 2015. godine.

“Spreman sam da trpim lične napade zarad sigurnosti Izraela”, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Trpio ili ne, Netanjahu očekuje da će pitanje usporene isporuke američkog oružja Izraelu uskoro biti riješeno.

federalna.ba

Pojas Gaze Izrael Palestina
ICJ Pojas Gaze Međunarodni sud pravde Palestina Izrael
0 13.07.2024 15:04
Pojas Gaze Palestina Izrael Al-Mavasi
0 13.07.2024 12:19
pomozi.ba humanitarni bazar humanitarni bazar Pomozi.ba Gaza Palestina
0 13.07.2024 11:48
Izrael granica pregovori demanti Egipat
0 12.07.2024 14:33