Izraelska vojska naredila evakuaciju bolnice "Kamal Adwan" za četiri sata
(Izvor: AA)

Izraelska vojska naredila evakuaciju bolnice "Kamal Adwan" za četiri sata

Izraelska vojska naredila je evakuaciju bolnice "Kamal Adwan" u sjevernom Pojasu Gaze za četiri sata, rekao je palestinski zdravstveni zvaničnik u četvrtak.

Bolnica u gradu Beit Lahia jedina je preostala zdravstvena ustanova u sjevernom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je od utorka izvršila opsadu bolnice i uhapsila direktora Ahmeda al-Kahlouta i članove medicinskog osoblja.

"Izraelska okupacija nam je dala četiri sata da evakuišemo bolnicu zbog tvrdnji da Hamas koristi objekat u vojne svrhe", saopštio je Munir al-Bursh, čelnik Ministarstva zdravlja u Gazi.

Izrael je nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon okončanja jednosedmične humanitarne pauze postignute s palestinskom grupom Hamas.

Prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze, 18.608 Palestinaca je ubijeno, a više od 50.500 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

-Ekipa AA snimila izraelski napad haubicama na Pojas Gaze-

Izraelska vojska nastavlja s haubičkim napadima na blokirani Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Haubice stacionirane na različitim lokacijama duž izraelske granice s Gazom nastavljaju s napadima sa zemlje, a ratni avioni i helikopteri nastavljaju napade iz zraka.

Ekipa AA zabilježila je trenutke kada su haubice izraelske vojske granatirale Gazu.

Na snimcima se mogu vidjeti napadi s haubicama koje se nalaze u blizini regije Reim na Pojas Gaze.

Nakon ispaljivanja granata iz Pojasa Gaze počeo se dizati gusti dim.

-Izraelski vojnici okupirali džamiju u Jeninu i preko razglasa recitirali jevrejsku molitvu-

Izraelski vojnici okupirali su džamiju i čitali jevrejske molitve sa zvučnika tokom svojih krvavih racija u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dok se nastavljaju napadi i opsada izraelske vojske na grad Jenin i istoimeni izbjeglički kamp, izraelski vojnici izveli su krajnje ružan i neprimjeren napad i na džamiju u tom gradu.

Vojnici su u čizmama ušli u džamiju. Jedan od njih je uzeo mikrofon i preko razglasa proučio jevrejsku molitvu.

Vojnik je recitirao molitvu “Shema Yisrael“ (Slušaj, o Izraele), koju Jevreji recituju u jutarnjim i večernjim satima, a njegovi prijatelji su ga snimali.

Na snimku se vidi da se izraelski vojnici smiju dok jevrejska molitva odjekuje sa zvučnika džamije.

Snimak ovog neprimjerenog čina izazvao je brojne kritike na društvenim mrežama, ali su ga fanatične jevrejske grupe dijelile i hvalile.

Izraelski rasistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pohvalio je vojnike koji su izveli ovaj ružni čin u džamiji u Jeninu.

Ministar Ben-Gvir podijelio je slike na svom Telegram nalogu i vojnika koji je recitirao jevrejsku molitvu nazvao herojem.

Izraelske snage već tri dana izvode brutalnu opsadu i racije u Jeninu, a do sada je ubijeno najmanje 11 Palestinaca. Izraelska vojska nastavlja opsadu i ograničava pristup i medicinskim timovima.

federalna.ba/AA

izraelska vojska bolnica džamija evakuacija
Pojas Gaze Palestina masovna grobnica izraelska vojska
0 21.04.2024 21:52
Gaza džamija Bajram
0 10.04.2024 12:54
džamija požar prvostepena presuda
0 03.04.2024 18:03
Varšava izraelska vojska humanitarni radnici
0 02.04.2024 12:31