Izraelska policija najavila istragu nasilja na sahrani novinarke

Izraelska policija najavila istragu nasilja na sahrani novinarke

Izraelska policija je danas, suočena sa rastućim međunarodnim ogorčenjem, najavila da će se otvoriti istraga zbog nasilja koje je izbilo na sahrani ubijene novinarke Shireen Abu Akleh.

Policajci su napali ožalošćene u pogrebnoj procesiji zbog čega je nakratko ispušten kovčeg sa posmrtnim ostacima pokojnice na sahrani u Jerusalemu.

Nosioce kovčega Abu Akleh, koju su, kako kažu očevici, ubili izraelski vojnici tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, policajci su tukli palicama.

Šokantne scene sa sahrane i smrt 51-godišnje palestinske novinarke, državljanke SAD-a, izazvale su osudu širom svijeta i pozive na istragu, uključujući i iz SAD-a i UN-a.

U današnjem saopćenju policija je navela da je policijski komesar dao instrukcije da se provede i okonča istraga u narednim danima.

“Izraelska policija podržava svoje policajce, ali kao profesionalna organizacija koja teži da uči i da se usavrši također će izvući pouke iz incidenta”, navedeno je u saopćenju.

Kako je rekla policija, sila je korišćena jer su stotine “izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i povrijede policiju”.

Napad na sahrani je samo povećao osjećanje gnjeva i ogorčenja poslije smrti Abu Akleh, koja je četvrt vijeka izvještavala za Al Jazeeru i bila poznata u cijelom arapskom svijetu.

Također se pokazalo koliko je osjetljiv odnos prema istočnom Jerusalemu na koji pravo polažu i Izrael i Palestinci i gdje je više puta izbijalo nasilje između pripadnika dva naroda.

Pred sahranu se velika grupa ljudi okupila da prati kovčeg od bolnice u istočnom Jerusalemu do katoličke crkve u obližnjem jerusalemskom Starom gradu.

Mnogi ožaloščeni su nosili palestinske zastave i uzvikivali “Žrtvovat ćemo našu dušu i krv za tebe, Shireen”.

Ubrzo potom policajci su ušli među ožalošćene te počeli da ih guraju i udaraju palicama.

Intervetna policija sa šljemovima na glavama je napala i nosače kovčega zbog čega je jedna osoba izgubila kontrolu i kovčeg ispušten ka zemlji.

Policajci su cijepali palestinske zastave u rukama okupljenih i rastjerivali ih šok-bombama.

U petak je državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao da je administracija te zemlje “uznemirena zbog upada izraelske policije u pogrebnu procesiju” za Abu Akleh, koja je bila državljanka SAD-a.

“Svaka porodica zaslužuje da pokopa svoje voljene na dostojanstven i neometan način”, objavio je Blinken na Twitteru.

Izrael je pozvao na zajedničku istragu smrti čuvene novinarke sa Palestinskom upravom i tražio predaju fatalnog metka za forenzičku analizu kako bi se vidjelo ko ga je ispalio.

Palestinska uprava je to odbila i najavila da će voditi vlastitu istragu te rezultate poslati Međunarodnom krivičnom sudu koji već istražuje moguće izraelske ratne zločine.

Al Jazeera i Palestinska uprava već dugo imaju napete odnose s Izraelom i optužile su tu zemlju za namjerno ubistvo Abu Akleh. Izrael je porekao optužbe.

Abu Akleh je pripadala maloj zajednici palestinskih kršćana u Svetoj zemlji.

Palestinski kršćani i muslimani su zajedno prisustvovali njenoj sahrani da pokažu jedinstvo.

Abu Akleh je ubijena u srijedu tokom vojne racije u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

federalna.ba/Beta

Izrael Shireen Abu Akleh