Izraelska ministarka najavila izgradnju 4.000 stanova za jevrejske naseljenike

Izraelska ministarka najavila izgradnju 4.000 stanova za jevrejske naseljenike

Ministarka unutrašnjih poslova Izraela Ayelet Shaked najavila je ostvarenje plana o izgradnji 4.000 stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo upozorenja Palestinske uprave na "ozbiljne posljedice" takvog poteza.

Ako bude odobreno biće to najveće širenje jevrejskih naselja otkako je na vlasti administracija predsjednika SAD Josepha Bidena.

Bijela kuća se protivi širenju jevrejskih naselja jer se time još više umanjuje mogućnost za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države.

Shaked, koja zdušno podržava naselja, objavila je na Twitteru da će se odbor za planiranje sastati naredne nedjelje da odobri izgradnju, koju je označila "osnovnom, traženom i očitom".

Portaparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh, rekao je da će planirano odobrenje imati "ozbiljne posljedice na terenu" u već ionako napetoj situaciji na Zapadnoj obali.

On nije naveo koje bi posljedice mogle biti, ali je napomenuo da palestinska uprava ne može da zaustavi izgradnju, kao ni druge mjere Izraela.

U Washingtonu je portparol State departmenta Jalina Porter izjavila da je Bidenova adminstracija od početka zauzela jasan stav o širenju naselja.

"Snažno se protivimo širenju naselja koje povećava tenzije i podriva povjerenje između strana. Izraelski program širenja naselja nanosi veliku štetu izgledima za rješenje (po modelu) dvije države", rekla je ona.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevom ratu 1967. godine i izgradio više od 130 naselja širom te teritorije u kojima sada živi oko pola miliona jevrejskih naseljenika.

Gotovo tri miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali pod izraelskom vojnom upravom.

federalna.ba/Beta

Izrael Palestina nelegalna gradnja
Izrael Palestina ubistvo novinarke
0 27.05.2022 08:55
Irak Izrael smrtna kazna
0 26.05.2022 21:31
bijeg iz zatvora bijeg zatvor Palestina Izrael
0 22.05.2022 15:31
Izrael majmunske boginje vakcinacija
0 22.05.2022 10:17
Izrael Naftali Bennett
0 19.05.2022 20:26