Izraelska evrovizijska pjesma pod 'lupom' zbog navodnog spominjanja napada Hamasa
(Izvor: Frederik Persson/EPA)

Izraelska evrovizijska pjesma pod 'lupom' zbog navodnog spominjanja napada Hamasa

Organizatori takmičenja za pjesmu Eurovizije su izjavili da "pomno ispituju" tekst izraelske pjesme nakon tvrdnji da se poziva na napade Hamasa 7. oktobra.

Stihovi izraelske pjesme October Rain, koju pjeva Eden Golan, procurili su u medije. Prema novinama Israel Hayom, stihovi u pjesmi uključuju: "Nema više zraka za disanje" i "Svi su bili dobra djeca, svako od njih". U pjesmi se također referira na "cvijeće", za koje Israel Hayom tvrdi da je vojni kodeks za ratne žrtve.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja vodi takmičenje – koje će se održati u Malmöu u Švedskoj u maju – opisuje takmičenje pjesama kao nepolitički događaj. Takmičari mogu biti diskvalificirani ako prekrše ovo pravilo.

Kružile su peticije u kojima se traži da se Izrael ukloni s takmičenja zbog rata u Gazi, ali EBU je prošle sedmice rekao da je proveo reviziju i odlučio da Izrael može sudjelovati.

Organizatori u Malmöu rekli su da gradske sigurnosne pripreme uzimaju u obzir sukob u Gazi, rat u Ukrajini, prijavu Švedske za NATO i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti. Glasnogovornik Evrovizije je rekao: “EBU je trenutno u procesu pomnog pregleda teksta, proces koji je povjerljiv između EBU-a i emitera dok se ne donese konačna odluka.

“Svi emiteri imaju rok do 11. marta da službeno predaju svoje prijave. Ako se pjesma iz bilo kojeg razloga smatra neprihvatljivom, emiteri tada imaju priliku poslati novu pjesmu ili novi tekst, u skladu s pravilima takmičenja.”

Izraelska nacionalna televizija Kan, koja sponzorira izraelski ulazak na Evroviziju, potvrdila je za Reuters da su tekstovi koji su procurili tačni i rekao da je "u dijalogu" s EBU-om o tom pitanju.

Izraelski ministar kulture, Miki Zohar, rekao je da bi bilo "skandalozno" diskvalificirati pjesmu, za koju je rekao da nije politička.

“Pjesma Izraela, koju će izvesti Eden Golan, dirljiva je pjesma, koja izražava osjećaje ljudi i zemlje ovih dana, ali nije politička”, napisao je na X.

“Svi se nadamo da će Evrovizija ostati muzički i kulturni događaj, a ne politička arena – gdje zemlje sudionice mogu iznijeti svoju posebnost i nacionalizam na pozornicu kroz muziku. Pozivam Evropsku radiodifuznu uniju da nastavi djelovati profesionalno i neutralno te da ne dopusti da politika utječe na umjetnost”, dodao je.

federalna.ba/The Guardian

Izrael Evrovizija