Izraelska delegacija po povratku s pregovora u Parizu govori o pozitivnoj atmosferi
(Izvor: ynetnews.com)

Izraelska delegacija po povratku s pregovora u Parizu govori o pozitivnoj atmosferi

Izraelski mediji objavili su u subotu da se izraelska pregovaračka delegacija vratila iz Pariza govoreći o “dobrim pregovorima i pozitivnoj atmosferi“.

"Izraelska delegacija koja je učestvovala u pregovorima o postizanju novog sporazuma o oslobađanju talaca, koji su održani u Parizu, vratila se u Izrael rano ujutro", objavio je dnevni list „Yedioth Ahronoth“.

U njemu su citirani neimenovani informisani zvaničnici koji su rekli da su pregovori bili "dobri, pa čak i da su trajali duže nego što je planirano".

"Još ima puta koji treba preći", dodali su.

Izraelski “Kanal 13“ citirao je izraelskog političkog zvaničnika koji je rekao da postoji značajan napredak u pregovorima, što stvara odgovarajuće uslove za dogovor o razmjeni.

"Izraelska delegacija se složila s predstojećim planom s kojim bi pregovori mogli započeti, kao i razgovori o listi imena", dodao je izvor.

Zvanična izraelska radiodifuzna korporacija saopštila je da su "pregovori u Parizu bili usredsređeni na četiri Hamasova zahtjeva kojima se Izrael protivi".

Napominje se da je Hamas "zahtijevao povratak svih stanovnika sjevernog Pojasa Gaze i evakuaciju svih snaga izraelske vojske iz tog područja".

Rečeno je da pristanak na ovaj zahtjev "znači povratak Hamasa da kontroliše sjeverni Pojas Gaze".

"Postoje još tri sporna pitanja: povećanje humanitarne pomoći, trajanje primirja i broj palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni", dodaje se.

Razgovori su počeli u petak popodne u glavnom gradu Francuske Parizu, uz učešće izraelske delegacije na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom, šefom CIA-e Williamom Burnsom, katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abbasom Kamelom, u pokušaju da postignu dogovor o razmjeni talaca između Izraela i Hamasa.

Prethodno je postignut dogovor o prekidu vatre između Hamasa i Izraela na nedelju dana od 24. novembra do 1. decembra, uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, tokom kojeg su neprijateljstva zaustavljena, zarobljenici razmijenjeni, a izuzetno ograničena humanitarna pomoć isporučena je u Pojas Gaze.

Prema zvaničnim izvorima obje strane, Izrael vjeruje da se 134 Izraelca još uvijek nalaze u Gazi, dok u zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.606 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

federalna.ba/AA

Izrael Palestina Hamas Pojas Gaze