Izrael zabranio španskom konzulatu u Jerusalemu da pruža usluge Palestincima
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Izrael zabranio španskom konzulatu u Jerusalemu da pruža usluge Palestincima

Izrael je u petak prekinuo veze između španskog konzulata u Al-Qudsu/Jerusalemu i Palestinaca sa okupirane Zapadne obale.

"Kao odgovor na špansko priznanje palestinske države i antisemitski poziv zamjenice premijera Španije ne samo da prizna palestinsku državu, već da 'oslobodi Palestinu od rijeke do mora' odlučio sam prekinuti vezu između predstavništva Španije u Izraelu i Palestinaca", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Katz je dodao da je također odlučio "zabraniti španskom konzulatu u Jerusalemu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale".

“Ako ova neupućena, mržnjom ispunjena osoba želi razumjeti šta radikalni islam zaista traži, trebala bi proučiti 700 godina islamske vladavine u Al-Andalusu, današnjoj Španiji”, dodao je.

Zamjenica španskog premijera Yolanda Diaz je na kraju snimka objavljenog u četvrtak na društvenim mrežama objasnila da je potez Španije da prizna palestinsku državu 28. maja samo početak.

“Nastavićemo vršiti pritisak da branimo ljudska prava i okončamo genocid nad palestinskim narodom. Živimo u trenutku kada je raditi minimum istovremeno i herojski i nedovoljno”, rekla je liderka koalicionog partnera španske vlade i zaključila:

"Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna."

Norveška, Irska i Španija najavile su u srijedu da će priznati Palestinu kao državu, a odluka stupa na snagu 28. maja.

federalna.ba/AA

 

Izrael Španija konzulat prekinut
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14
Izrael Benjamin Netanyahu popularnost
0 14.06.2024 11:15