Izrael: Učenici neće moći da uđu u školu bez negativnog testa na covid-19

Izrael: Učenici neće moći da uđu u školu bez negativnog testa na covid-19

Generalni direktor Ministarstva obrazovanja Izraela Yigal Slovik najavio je danas da djeci koja ne pokažu negativan test na covid-19 neće biti dozvoljeno da uđu u škole.

Kako je naveo, obrazovni sistem je spreman za otvaranje poslije gotovo čitavog mjeseca obilježavanja vjerskih praznika.

Pojedini vrtići će se otvoriti u srijedu popodne, a čitav obrazovni sistem vraća se redovnoj aktivnosti u četvrtak, prenijeli su izraelski mediji.

Zvaničnik Ministarstva obrazovanja je izjavio da vjeruje da će roditelji testirati svoju djecu kod kuće prije nego što ih ponovo pošalju u škole.

"Mislim da nema drugog načina da odgovorimo na pandemiju već da vjerujemo roditeljima i prebacimo na njih što veću odgovornost za njihovu djecu", rekao je Slovik, objasnivši da se Ministarstvo brine za odgovor na pandemiju i poštovanje karantina.

Na pitanje šta će se desiti ako učenik dođe u školu bez testa, on je odgovorio da takvi učenici neće moći da uđu u školu, te da će roditelji biti informisani i moraće da dođu po svoju djecu.

Slovik je rekao da podržava odluku da nastavnici koji nisu vakcinisani i odbijaju testiranje na covid-19 ne dobijaju plate. U ovom trenutku oko 300 učitelja i nastavnika odbija obje opcije.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja Izraela najavilo da će od 3. oktobra važiti nove restrickije, a između ostalog će se od onih koji su se oporavili od covida-19 tražiti da prime jednu dozu vakcine, ako je od tada prošlo šest mjeseci, kako bi mogli da dobiju takozvanu zelenu propusnicu.

Nova pravila znače da će 1,2 miliona Izraelaca kod kojih je dijagnostikovan virus od početka pandemije, uz one koji imaju pozitivan serološki test, morati da prime jednu dozu vakcine da bi dobili zelenu propusnicu, navode izraelski mediji.

Nova mjera će stupiti na snagu isti dan kada će biti ukinute zelene propusnice onima koji nisu primili treću buster dozu vakcine poslije šest mjeseci od druge.

U Izraelu je više od tri miliona od 9,3 milion stavnika dobilo buster dozu.

U četvrtom talsu pandemije u Izraelu je zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu, gotovo 11.000, ali je broj onih kojima je potrebno bolničko liječenje manji nego u ranijim slučajevima što se pripisuje velikom broju vakcinisanih.

U subotu je urađeno gotovo 67.000 testova i zabilježeno 2.616 novih slučajeva zaraze, što znači da je stopa zaražavaja 3,9 posto, da se nastavlja trend opadanja broja inficiranih, prenose izraelski mediji.

federalna.ba/Beta

Izrael Covid19
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Zagreb Samobor covid pacijent pacijent
0 20.10.2021 14:34
Brazil Jair Bolsonaro Covid19 koronavirus pandemija virus
0 20.10.2021 13:25
sport tenis Novak Đoković pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje koronavirus Covid19 virus
0 20.10.2021 13:03
Australija vakcina cjepivo vakcinacija cijepljenje koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi
0 20.10.2021 09:38
Hamas Izrael
0 19.10.2021 17:29
Izrael pad balona
0 19.10.2021 09:43