Izrael tvrdi da je pronašao 16 tona materijala za proizvodnju raketa u pošiljci za Gazu
(Izvor: Pixabay)

Izrael tvrdi da je pronašao 16 tona materijala za proizvodnju raketa u pošiljci za Gazu

Izraelska carinska uprava saopćila je u četvrtak da je pronašla 16 tona materijala korištenog za proizvodnju raketa tokom inspekcije pošiljke iz Turske koja je krenula u Gazu, gdje ju je vladajući grupa Hamas odbacila kao izmišljotinu.

Carinska uprava saopćila je da je u julu zaustavila pošiljku radi pregleda dva kontejnera u kojima je bilo 54 tone onoga što su trebale da budu vreće gipsa.

Laboratorijski test je potvrdio da su neke od vreća sadržavale amonijum hlorid, dodala je služba, za koju je navela da su je koristile grupe u Gazi "za proizvodnju raketa koje se na kraju lansiraju prema Izraelu".

U Gazi je portparol Hamasa, Hazem Qassem, opisao izvještaj kao "lažan".

- Okupacija kuje laži kao izgovor za pooštravanje blokade Gaze - kao je Kasem za Reuters.

Gaza je dom za oko 2,3 miliona Palestinaca koji žive u jednom od najgušće naseljenih područja na svijetu. Otkako je islamistički pokret preuzeo Gazu 2007. godine, Izrael, skupa s Egiptom, održava blokadu koja je razorila ekonomiju priobalne enklave.

Izrael i Hamas vodili su nekoliko ratova od 2008. godine, s hiljadama raketa ispaljenih iz Gaze na Izrael koji su pokrenuli zračne napade na enklavu.

Uz sve veću neizvjesnost oko toga ko će naslijediti 87-godišnjeg palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Hamas je pojačao napore da privuče podršku na okupiranoj Zapadnoj obali, geografski odvojenoj teritoriji koju Palestinci žele kao jezgro nezavisne države.

Izrael je u ovom mjesecu zamrznuo izvoz komercijalne robe iz Gaze na nekoliko dana zbog, kako navodi, pokušaja krijumčarenja eksploziva. Palestinci su saopćili da je kratka zabrana pogodila hiljade porodica, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael