Izrael pred petim izborima u manje od četiri godine
(Izvor: Twitter)

Izrael pred petim izborima u manje od četiri godine

Izrael se nalazi pred svojim petim izborima u manje od četiri godine, tonući dublje u političku neizvjesnost dok se nosi s rastućim životnim troškovima i obnovljenim međunarodnim naporima na oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom.

Knesset (parlament) je postavio rok od ponoći u srijedu za konačno glasanje o raspuštanju.

Kada poziv za prijevremene izbore dobije konačno odobrenje Knesseta, izraelski ministar vanjskih poslova s lijevog centra, Yair Lapid, preuzet će od Bennetta poziciju premijera prelazne vlade s ograničenim ovlastima.

Čak i pored toga što se poslanici prepiru oko tačnog datuma izbora, ili 25. oktobra ili 1. novembra, kampanjom već, međutim, dominira eventualni povratak bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid i Bennett okončali su Netanyahuovu rekordnu vladavinu prije godinu dana kada su formirali neuobičajenu koaliciju desničara, liberala i arapskih stranaka, koja je trajala duže nego što su mnogi očekivali, ali je postala neodrživa u posljednje vrijeme zbog unutrašnjih trvenja.

Netanyahu, koji je trenutno opozicioni čelnik, oduševljen je okončanjem onoga što je nazvao najgorom vladom u izraelskog istoriji. On se nada šestom mandatu na premijerskoj poziciji uprkos tome što mu se sudi pod optužbama za korupciju koje on negira.

Ankete su pokazale da desničarska stranka Likud vodi u istraživanjima javnog mnijenja, ali joj još nedostaje glasova za parlamentarnu većinu uprkos podršci savezničkih vjerskih i nacionalističkih stranaka.

Poslanici iz pro-Netanyahuovog bloka saopćili su da rade na formiranju nove vlade prije raspuštanja parlamenta, što izgleda kao daleka opcija, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael izbori
Palestinac Izrael žrtve
0 17.08.2022 09:57
izbori kandidati kandidatura
0 15.08.2022 18:59
napad Izrael Jerusalem
0 14.08.2022 08:28
Koalicija Pod lupom Pod lupom izbori predizborna kampanja predizborne kampanje
0 11.08.2022 17:56
predizborna kampanja kampanja izbori
0 10.08.2022 20:55