Izrael poslao pojačanje na granicu Gaze dok napetost raste
(Izvor: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN)

Izrael poslao pojačanje na granicu Gaze dok napetost raste

Izraelska vojska je danas saopštila da šalje dodatne snage u područje kraj pojasa Gaze u očekivanju mogućih napada poslije hapšenja jednog ekstremiste na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, ove nedjelje.

Putevi i druga područja oko Gaze su zatvoreni poslije racije u ponedjeljak uveče u kojoj su vojnici uhapsili člana Islamskog džihada u gradu Dženinu.

Jedan mladi Palestinac, za koga Islamski džihad tvrdi da je bio član te organizacije ubijen je u sukobima s izraelskim snagama.

Islamski džihad, koji ne priznaje postojanje Izraela i izveo je više smrtonosnih napada tokom godina, je objavio da je povećao pripravnost i budnost u odgovoru na taj incident.

Pojasom Gaze vlada islamski ekstremistički Hamas od 2007. godine, kada je pobijedio snage lojalne rivalskom umjerenijem Fatahu.

Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade iz Gaze i izraelska vojska je četiri puta ratovala protiv hamasovaca, a mnogo češće su izbijali manji sukobi tokom proteklih 15 godina.

Premijer Izraela Jair Lapid je danas, poslije bezbjednosnog sastanka, izjavio da je donijeta odluka o privremenim mjerama pripravnosti i upozorio da se neće dozvoliti da "teroristi remete živote građana".

Izraelske snage gotovo svakodnevno ulaze na Zapadnu obalu od kraja marta, poslije niza smrtonosnih napada na civile u Izraelu.

Izraelska vojska je osvojila Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, a Palestinci na tim teritorijama namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Mirovni pregovori su u zastoju već više od jedne decenije i milioni Palestinaca žive pod izraelskom vojnom upravom bez kraja na vidiku.

federalna.ba/Beta

Izrael Gaza ekstremizam
napad Izrael Jerusalem
0 14.08.2022 08:28
Iran Izrael Federalni radio
0 10.08.2022 16:58
ubistvo Izrael Palestina
0 09.08.2022 09:47
Denis Zvizdić Izborni zakon Izrael
0 08.08.2022 19:30