Izrael ponovo otvorio granične prelaze s Gazom
(Izvor: Reuters)

Izrael ponovo otvorio granične prelaze s Gazom

Izrael je u četvrtak ponovo otvorio granične prelaze sa Gazom, omogućavajući hiljadama palestinskih radnika da dođu na svoja radna mjesta u Izraelu i na Zapadnoj obali, nakon skoro dvije sedmice zatvaranja izazvanog nasilnim protestima duž granice, prenosi Reuters.

Oko 18.000 stanovnika Gaze ima dozvolu od izraelskih vlasti da radi izvan blokirane enklave, pružajući injekciju gotovine u iznosu od oko dva miliona dolara dnevno u ekonomiju osiromašene teritorije.

Taj potez dolazi usred pojačanih međunarodnih napora Egipta i Ujedinjenih naroda da smire tenzije i spriječe novu rundu oružanog sukoba u enklavi.

Otprilike dvije sedmice, demonstranti koji su bacali kamenje i eksplozivne naprave suočavali su se s izraelskim trupama koje su odgovorile bojevom municijom, ubivši najmanje jednog čovjeka i ranivši još desetine.

Protesti u srijedu bili su manje intenzivni, kao i odgovor Izraela. Palestinski zvaničnik upoznat s posredničkim naporima rekao je Reutersu da je do razvoja događaja došlo "na zahtjev posrednika za deeskalaciju tenzija".

federalna.ba/Fena

Izrael Gaza granica