Izrael oslobodio radnike palestinskog Crvenog polumjeseca koji su bili u pritvoru 50 dana
(Izvor: AA/Arhiva)

Izrael oslobodio radnike palestinskog Crvenog polumjeseca koji su bili u pritvoru 50 dana

Crveni polumjesec Palestine objavio je da je Izrael oslobodio dvoje njihovih zaposlenika koje je pritvorio prije 50 dana u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze.

Crveni polumjesec Palestine uputio je saopćenje u kojem se navodi da su izraelski vojnici pustili dva službenika hitne pomoći koje su priveli prilikom evakuacije ranjenika iz bolnice "Amal" u Khan Younisu.

Dodaje se da je šest zaposlenika Crvenog polumjeseca i dalje u rukama izraelskih vojnika i njihova sudbina je nepoznata.

Crveni polumjesec Palestine objavio je da je 28. marta pušteno sedmero njegovih zaposlenika koji su privedeni tokom racije u bolnici "Amal" u februaru.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 33.729 Palestinaca, dok je povrijeđeno 76.371.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

Crveni polumjesec Izrael