videoprilog Adise Smailagić (Svijet)

Izrael nastoji održati dobre veze i s Kijevom i s Moskvom

U Izraelu novi napad. U blizini Tel Aviva dvojica palestinskih napadača nasumično su noževima napadala ljude. Ubijene su najmanje tri osobe, četiri ranjene. Napadači su, 48 sati nakon počinjenog zločina, uhapšeni. Bio je to šesti smrtonosni napad u izraelskim gradovima od 22. marta. Izrealsko-palestinski sukob u sjeni ruske invazije na Ukrajinu o kojoj, Izrael ima neutralan, odnosno više, poluneutralan stav.

Napadi u Izraelu, vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koji je izraelska vojska okupirala 1967. i nasilje na najosjetljivijem svetom mjestu Jerusalema, na platou džamije Al-Aksa, pojačali su izraelsko-palestinske sukobe, koji traju desetljećima i kojima se ne nazire kraj. Nasilje gotovo svakodnevno. Od 22. marta na Izraelce je izvršeno šest napada. Ukupno je ubijeno 18 Izraelaca. Napade su počinili izraelski Arapi i Palestinci.

"Ovaj val terorizma ima jedinstvene karakteristike, kao i bilo koji val koji smo doživjeli. Ponekad su to autobusi koji eksplodiraju, ponekad dječaci sa noževima, ponekad ubica koji uđe u sinagogu, ponekad organizirani, a ponekad pojedinačni terorizam. Karakteristike su drugačije, ali motiv je isti – da se naše živote ovdje, u našoj domovini, pretvori u pakao", izjavio je premijer Izraela Naftali Bennett.

"Užasni teroristički napadi pogodili su Izrael u proteklim sedmicama. To je nešto šta treba najoštrije osuditi. Naša posvećenost našim izraelskim partnerima, izraelskoj sigurnosti je čelična i mi ćemo im pružiti svu potrebnu pomoć", kazao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Nakon prvih napada, izraelske snage su provele niz operacija na okupiranoj Zapadnoj obali. U nasilju je od 22. marta ubijeno najmanje 26 Palestinaca. Istovremeno, gotovo svakodnevni su i sukobi izraelske policije i Palestinaca na Platou džamija, u palestinskom dijelu Jerusalema, u kojima je povrijeđeno više stotina osoba. Iz Hamasa upozoravaju da neće oklijevati da poduzmu bilo koji korak ako Izrael ugrozi džamiju Al-Aksa.

"Naš narod se mora pripremiti za veliku bitku ako okupator ne zaustavi svoju agresiju na džamiju Al-Aksa", poručio je Yahya Sinwar, lider Hamasa u Gazi.

"Izrael je posvećen statusu quo na Brdu hrama. Muslimani se mole na Brdu hrama. Oni koji nisu muslimani samo posjećuju. Nema promjene. Neće biti promjene. Nemamo nikakve planove da dijelimo Brdo hrama između dvije religije. Pozivamo umjerene muslimane iz muslimanskih država da djeluju protiv lažnih vijesti i sarađuju s nama da se pobrinemo za naše zajedničke interese – očuvanje statusa quo i smirivanje situacije", rekao je Yair Lapid, ministar vanjskih poslova Izraela.

U maju prošle godine sukobi Palestinaca i izraelske policije u Jerusalemu, na mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane, prerasli su u 11 dana dug rat u Pojasu Gaze. Izraelsko-palestinski sukobi prolaze u sjeni ruske invazije na Ukrajinu, u vezi koje je Izrael zauzeo politiku neutralanosti, odnosno poluneutralnost.

Naime, Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ne želeći narušiti odnose s Moskvom, moćnim posrednikom u Siriji gdje izraelska vojska napada saveznike Irana, Izrael je u početku izbjegavao direktne kritike i Rusiji nije uveo sankcije. Međutim, veze su postale zategnutije, a izraelski ministar vanjskih poslova je prošlog mjeseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini. Optužbe i to prilično teške su nastavljene.

"Ako me sjećanje dobro služi, možda sam u krivu, ali i Hitler je također imao jevrejsko porijeklo, dakle to ne znači apsolutno ništa. Već neko vrijeme nam mudri jevrejski narod govori da su najveći antisemiti i sami Jevreji", rekao je Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Branio je tako Lavrov denacifikaciju kao cilj ruske invazije na Ukrajinu i rekao da jevrejsko porijeklo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ne dovodi u pitanje Putinov stav da su u Ukrajini nacisti.

"Spominjanje Ukrajinaca, ukrajinske vlade i predsjednika Zelenskog, konkretno, kao nacista je lažno. U stvari, izvrtanje Holokausta je ponižavanje žrtava Holokausta. Najoštrije osuđujemo to lažno izjednačavanje ministra vanjskih poslova Lavrova i drugih ruskih zvaničnika", rekao je Dani Dayan, predsjednik Organizacije Yad Vashem.

"Hitlerovi preci nisu bili Jevreji, i Jevreji nisu sami sebe ubili tokom Holokausta. Dajemo sve od sebe kako bismo održali dobre odnose s Rusijom, ali postoji granica koju su ovaj put prešli. Vlada Rusije nam se treba izviniti, kao i svim Jevrejima", kazao Lapid.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

"Takav antisemitski napad ruskog ministra znači da su ruske vlasti zaboravile lekcije Drugog svjetskog rata ili možda nikada nisu naučile te lekcije. Sve ovo nije slučajno. Riječi ruskog ministra vanjskih poslova, jednog 'velikog poznavaoca hitlerizma', nisu nasumične", rekao je Zelenskij.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova otišlo je i korak dalje te optužilo Izrael da podržava neonacistički režim u Ukrajini. Ipak, na kraju se, prema riječima izraelskog premijera, ruski predsjednik Vladimir Putin, izvinio zbog izjave svog ministra vanjskih poslova. Izraelski lider izvinjenje je prihvatio, ali se i zahvalio Putinu što je razjasnio svoje poštovanje prema jevrejskom narodu i sjećanju na holokaust. Izrael će, smatraju analitičari i dalje nastojati održati dobre veze i sa Kijevom i sa Moskvom, ali i vjerovatno obnoviti posredničko djelovanje između Rusije i Ukrajine.

federalna.ba

Rusija Izrael
Milorad Dodik Aleksandar Vučić sankcije Rusija
0 21.05.2022 20:03
Joe Biden Antony Blinken William Burns Rusija Zabrana
0 21.05.2022 14:20
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija rat
0 21.05.2022 10:52
Rusija Finska gas
0 21.05.2022 08:49
košarka Crna Gora Rusija Ukrajina
0 20.05.2022 22:31