Izrael naredio potpunu blokadu Gaze, bez struje,hrane i goriva

Prilog: Indira Šehić

 

Sukobi u Izraelu i Palestini ušli su u treći dan. Na stotine je mrtvih i hiljade povrijeđenih. Vojska Izraela tvrdi da je situacija trenutno stabilna i da je vratila kontrolu nad svim naseljima oko Pojasa Gaze. Izraelski ministar odbrane najavio je potpunu ofanzivu na Gazu. Mobilisano je 300.000 izraelskih rezervista.

 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu)   prisustvovao je vanrednoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. On je i na ovoj sjednici ponovio da se Izrael nalazi u stanju rata te da zbog toga izraelska vojska ima tri cilja u borbi protiv Hamasa: 

"Naš prvi cilj je da očistimo neprijateljske snage koje su se infiltrirale na našu teritoriju i vratimo sigurnost zajednicama koje su napadnute. Drugi cilj je istovremeno da neprijatelj plati ogromnu cijenu unutar Pojasa Gaze. Treći cilj je jačanje drugih dijelova kako se niko ni slučajno ne bi uključio u ovaj rat."

O temi nove eskalacije sukoba na Bliskom istoku, oglasio se i palestinski predstavnik pri UN-u Rijad Mansur (Riyad Mansour):

„Poruke kako se Izrael ima pravo braniti, mogu se protumačiti kao dozvola za ubijanje. Izrael koristi napade na Hamas kao izgovor za nanošenje užasne patnje cijelom civilnom stanovništvu.“

Portparol izraelske vojske Daniel Hagar (Daniel Hagar) rekao je novinarima da Izrael ima „kontrolu“ nad svojim graničnim zajednicama. Rekao je da je bilo nekoliko izolovanih incidenata rano jutros, ali da u ovoj fazi nema borbi u zajednicama. Dodao je da možda još uvijek ima terorista u regionu, a Netanjahu je uputio poruku građanima Izraela:

"Mi smo u ratu. U ratu treba biti umjeren. Pozivam sve građane Izraela da se ujedine kako bismo postigli naš najveći cilj - pobjeda u ratu."

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova Evropske unije najavili su za sutra hitan sastanak, na kojem će razgovarati o nedavnim dešavanjima u Izraelu i Pojasu Gaze. Sastanak je najavio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell). On je na društvenoj mreži X naveo da će se ministri vanjskih poslova Evropske unije baviti situacijom u Izraelu i regionu.

Aktuelnosti