Izrael napao Gazu kao odgovor na raketiranje

Izrael napao Gazu kao odgovor na raketiranje

Izraelski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi gađali su rano jutros mete Hamasa u pojasu Gaze pošto su ekstremisti ispalili dvije rakete na Izrael sa te palestinske teritorije, saopštila je vojska.

Jedna raketa je pala u južni izraelski grad Ashdod, a druga u centralni dio Izraela ali izvještaja o eventualnim žrtvama nije odmah bilo ni na jednoj strani.

Vojska je navela da su rakete pale na otvoreno područje.

Zvaničnici Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, nisu ništa komentarisali, a u vojnom saopštenju se navodi da je vojska gađala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, prenio je AP.

Izraelski mediji javljaju da su rakete iz Gaze ispaljene na godišnjicu ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahe Abu al-Ate.

Njegovo ubistvo izazvalo je žestoku rundu sukoba.

Izrael i Hamas su tri puta ratovali od 2007. godine, a često su izbijali manji sukobi dok su Egipat i Katar posredovali nezvaničnom prekidu vatre na osnovu koga su u posljednjim godinama hamasovci spriječavali raketne napade u zamjenu za ekonomsku pomoć i ublažavanje egipatske i izraelske blokade pojasa Gaze.

Taj prekid vatre prekršen je više puta kao što se to i danas desilo.

Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

U pojasu Gaze djeluje više palestinskih esktremističkih organizacija ali Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade i obično na raketiranje odgovara udarima iz vazduha na mete ekstremista.

federalna.ba/Beta

Izrael Gaza Hamas Fatah Ashdod