Izrael intenzivirao ofanzivu na Rafah, nema napretka u pregovorima
(Izvor: AA)

Izrael intenzivirao ofanzivu na Rafah, nema napretka u pregovorima

Bez nagovještaja napretka u naporima posrednika da postignu prekid vatre u Gazi, izraelske snage tokom noći su napadale Rafah iz zraka, a  tenkovi su pokušavali napredovati dalje na zapad, saopćili su mještani.

Također su se vodile žestoke borbe između izraelskih vojnika i palestinskih boraca predvođenih Hamasom.

Mještani su saopćili da su tenkovi koji su preuzeli kontrolu duž granice s Egiptom izveli nekoliko napada prema zapadu i centru južnog grada, ranjavajući nekoliko mještana koji su bili blokirani u svojim kućama.

- Mislim da okupacione snage pokušavaju doći do obale Rafaha. Racije i bombardovanje tokom noći bili su taktički, ušli su pod jakom vatrom prije nego što su se povukli - kazao je jedan Palestinac.

- Bila je to jedna od najtežih noći, neki ljudi su ranjeni u svojim domovima, prije nego što su evakuirani jutros - kazao je on Reutersu putem aplikacije za razmjenu poruka.

Izraelske snage također su djelovale unutar kampa Al-Bureij u centralnom pojasu Gaze na terenu, dok su dva druga kampa i grad u blizini držale pod teškim bombardiranjem iz aviona i tenkova, ubijajući i ranjavajućo nekoliko Palestinaca, saopćili su medicinski radnici.

Oružana krila Hamasa, Islamskog džihada i manjih ostalih grupa javila su da su njihovi borci izveli napade na izraelske snage koje su izvršile invaziju u nekoliko regija.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku Sjedinjenih Država, pojačali su napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre,  ali izvori bliski pregovorima kažu da nema znakova napretka.

Od kratkog jednosedmičnog primirja u novembru, svi pokušaji da se dogovori prekid vatre su propali, a Hamas je insistirao na svom zahtjevu za trajnim prekidom sukoba. Izrael tvrdi da je spreman razgovarati samo o privremenim pauzama dok palestinska grupa ne bude poražena.

federalna.ba/Fena

napadi zračni napadi Bliski istok