Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose

Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose

Izrael i Turska razmijeniće ambasadore i generalne konzule pošto su se te dvije zemlje dogovorile da obnove pune diplomatske odnose poslije nekoliko godina napetosti, saopštio je kabinet izraelskog premijera Yaira Lapida.

Odluka je donijeta poslije nedavnog telefonskog razgovora Lapida i predsjednika Turske Tayyipa Recepa Erdogana.

U saopštenju je navedeno da je obnova odnosa na nivou ambasadora važna za regionalnu stabilnost i izraelsku ekonomiju, i da će Izrael nastaviti da jača svoju međunarodnu poziciju.

Turska je opozvala svog ambasadora i zatražila da izraelski ambasador ode u maju 2018. godine, u vreme nasilnih protesta na granici Izraela i pojasa Gaze u kojima su ubijene desetine Palestinaca.

Turski i izraelski lideri su se međusobno oštro kritikovali i Erdogan je označio Izrael zemljom koja ubija djecu, a tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanyahu optužio je turskog lidera za ubistva kurdskih civila, podsjećaju izraelski mediji.

Ankara je takođe preduzela mjere koje su izazvale gnjev izraelskih zvaničnika, prije svega zato što je obezbijedila podršku i utočište ekstremističkoj palestinskoj organizaciji Hamas.

U protekle dvije godine, međutim, Erdogan je promijenio ton i izrazio interes za poboljšanje veza s Izraelom. Novi proces približavanja započeo je u maju 2020.

Predsjednik Izraela Isak Hercog pozdravio je najavu obnove punih diplomatskih odnosa sa Turskom, izrazivši uvjerenje da će se time ohrabriti ekonomski odnosi, turizam i prijateljstvo između dva naroda.

Turska je saopštila da njena odluka o obnovi punih odnosa poslije godina napetosti ne znači da će odustati od podrške Palestincima, i da je važno da se turske "poruke o (palestinskom pitanju) prenose direktno preko ambasadora", prenio je AFP.

federalna.ba/Beta

Izrael Turska Recep Tayyip Erdoğan Yair Lapid diplomatija