Izrael bi mogao napasti Iran

Izrael bi mogao napasti Iran

Izrael bi mogao napasti nuklearna postrojenja Irana ako se SAD ponovo pridruže nuklearnom sporazumu velikih sila s tom zemljom što je nagovijestio novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden.

Time je zaprijetio Tzachi Hanegbi, ministar za jevrejska naselja na okupiranim teritorijama, koji je u intervjuu za javni servis Kan ocijenio da bi oživljavanje sporazuma s Iranom bilo "zeleno svjetlo" da Iran nastavi razvoj nuklearnog oružja.

"To naravno nećemo dopustiti. Mi smo već dva puta uradili ono što je potrebno: 1981. protiv iračkog nuklearnog programa i 2007. protiv sirijskog nuklearnog programa", rekao je Hanegbi, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Izrael je tada bombardovao nuklearne reaktore koje su navodno gradili Irak i Sirija.

Na pitanje o spekulacijama da bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao narediti veliki napad na nuklerna postrojenja u Iranu prije ne što mu 20. januara istekne mandat, Hanegbi je rekao da je procjena Izraela da se "ništa dramatično neće desiti tokom naredne nedjelje".

Hanegbi koji je iz Netanyahuove konzervativne partije Likud, upozorio je dolazeću Bidenovu administraciju da "ne umiruje Iran" i da, kako je rekao, "ne ponovi greške Obamine administracije jer to samo povećava iransku agresiju i prkos, jer oni to vide kao američku slabost".

Bivši presjednik SAD Barack Obama kome je Biden bio potpredsjednik, sklopio je 2015. godine nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

Trumpova adminstracija je tri godine kasnije iz tog sporazuma povukla SAD i izvršila pritisak na Iran, nametnuvši mu parališuće ekonomske i druge sankcije.

federalna.ba/Beta

Iran Izrael SAD