videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Izložbom o Heleni Uhlik-Horvat sutra otvaranje Balet Festa

Ovogodišnji Balet Fest Sarajevo (BFS) bit će otvoren 19. septembra izložbom BFS Veliki format u Galeriji Novi Hram koja je posvećena  balerini i kostimografkinji Heleni Uhlik-Horvat.

Predsjednica Udruženja „Baleti“ i umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo istakla je da se BFS svaki put otvara sa izložbom posvećenom nekom od velikana baletne umjetnosti.

Govoreći o Heleni Uhlik-Horvat  (Tuzla 1920. -Zagreb 2007.)  Edina Papo je istakla da je ona bila prva zvanična kostimografkinja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uhlik-Horvat također je bila i balerina te je Papo istakla da su njene dvije velike ljubavi bile ples i slikarstvo.

Govoreći o kostimografiji u vremenu kada je stvarala Uhlik-Horvat Edina Papo je podsjetila da je to vrijeme kada nije bilo materijala kao danas, te da se radilo s padobranskiom platnima, jutom, ručno se oslikavalo.

- Helena Uhlik-Horvat od 1955. godine, kada se u potpunosti posvećuje kostimografiji, uradila je više od 260 predstava, šest TV emisija, tri filma i 15 scenografija -istakla je Papo.

Ona je također istakla da izložba o Heleni Uhlik-Horvat odaje počast toj svojevrsnoj umjetnici, koja je dokazivala svojim radom koliko je i sam kostim bitan za baletnu predstavu.

Baletne predstave, radionice sa međunarodnim gostima, izložba velikana umjetnosti baleta, konferencija, neki su od sadržaja 14. izdanja Balet Festa Sarajevo (BFS) koji će biti održan od 19. do 29. septembra.

U okviru BFS-a bit će održana radionica posvećena Flemenco plesu, a posebna gošća je pedagoginja i plesačica Virginia Olmedo Delgado koja dolazi iz Madrida, radionicu savremenog baletnog plesa vodit će Cruz Mata i Aldina Topčagić.

Na programu BFS-a je i plesni traktat o herojstvu “Skenderbeg” sa gostima iz Bitef Dance Company (Srbija).

 Narodno pozorište Sarajevo će se predstaviti baletom “Giselle.”

U okviru Balet Festa Sarajevo bit će održana i konferencija “Balet i kostim“ o značaju kostima u baletnoj umjetnosti. Na programu BFS-a je i predstava “Gospođice iz Avinjona”,  Nacionalne opere i baleta Sjeverne Makedonije.

federalna.ba/Fena

Balet Fest Sarajevo
Gospođice iz Avinjona Federalni radio Balet Fest Balet Fest Sarajevo
0 27.09.2023 16:40
Helen Uhlik-Horvat Balet Fest Sarajevo Balet Fest Federalni radio
0 19.09.2023 16:50
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29