Izložba “Ratne ljubavi” uz latice ruža ljubavi, hrabrosti i prkosa zlu u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo - 10.05.2024. u 19 sati…

Priča Aide Hadžiabdić

 

 

 

“Bilo je to vrijeme ruža što rasle su za nas, draga

Kad smo prvo cvijeće brali, kad smo samo znali

Za sunca sjaj ja i ti, govor cvijeća, šapat taj

Ti i ja tad smo znali sreću nać’.

Bio je to svijet stvoren radi nas, bila si ti zbog koje svitaše dan

Bila si ti i bila je ljubav sad znam da bila si ti sav život moj…”

 

 

Indexi

 

Priča "Ratne ljubavi" Udruženja "Sarajevo - susret kultura" koncipirana je kao svjedočenje koje kulturom i različitim umjetničkim izrazima prikazuje ratno Sarajevo kroz zapise o ljubavi i slobodi parova koji su ovjekovječili tu ljubav tokom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Udruženje "Sarajevo susret kultura" u BKC-u Sarajevo predstavit će 10. maja 2024. godine izložbu posvećenu ratnim sarajevskim ljubavima. Izložba će obuhvatiiti ratne fotografije parova, kao i ljubavne priče parova čija je ljubav začeta u opkoljenom Sarajevu. Hrabri brakovi u Sarajevu bili su inspiracija za mnoge tekstove, otpjevane pjesme, napisane knjige, neispričane priče koje ćemo opet doživjeti na ovoj izložbi koja je prilika da i njihova ljubav i hrabra priča bude ispričana, obilježena muzikom tog doba. Svaka priča je drugačija i posebna i obogatit će kolekciju priča koje slave moć ljubavi… – navodi predsjednik Udruženja prof. Dino Mujkić.

 

“I nakon toliko godina, rado se prisjećamo tih lijepih trenutaka koji su nam promijenili emocije u ratu, kada smo u nesreći nalazili sreću, dijelili strah i neizvjesnost, litru vode, cigaru, toplu ciglu ispod jorgana, leće, grah, makarone, konzerve, „lanč“ pakete i tabasco. Dijelili smo ljubav.”

 

 

“Da je barem ona strašna, po poniženju ni sa čim uporediva 1993. godina kada nismo imali ničeg sem jedno drugog. Barem da je ta strašna, ta milion puta prokleta 1993. godina! Još punih pet godina mogao bih da te gledam i da te držim za ruku!"

 

Izet Kiko Sarajlić

Otvoreni program