Izložba "Prijestolje" Ire Skopljak-Viteškić u galeriji Novi grad Sarajevo

Izložba "Prijestolje" Ire Skopljak-Viteškić u galeriji Novi grad Sarajevo

U Galeriji Općine Novi Grad u ponedeljak 25.09.2023 u 14:00h održat će se otvaranje samostalne izložbe autorice Ire Skopljak-Viteškić pod nazivom Prijestolje.

Povodom izložbe književnica i docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Adisa Bašić je zapisala:

"Plemenitaši i plemenitašice raznoga kova likovi su na slikama Ire Skopljak Viteškić okupljenim pod nazivom "Prijestolja". Kitnjasti jonski kapiteli podmetnuti su pod ljudske ali i pod figure pasa - naslov izložbe signalizira ironiju i postavlja pitanje koga to danas veličamo, slavimo i svrstavamo u besmrtnike? Ponekad su to ljupki razmaženi kućni ljubimci, ponekad aveti bez lica ili bez tijela, ali nikad stvarni heroji. Ova suptilna društvena kritika tek je jedan mogući aspekt posmatranja ove izložbe.

Efektna premda pomalo ekscentrična pokrivala za ljudske glave svjedoče o visokom društvenom položaju onih koji ih nose ali ne otkrivaju konkretnu epohu niti podneblje - ovi velikani iz autoricine mašte imaju u sebi nešto artificijelno, djeluju kao kostimirani glumci a ne kao stvarni akteri historije. U tome prednjači hipnotički lik momka sa zelenim šeširom - na prvi pogled on je moćni i gordi knez ali u isto vrijeme je i glumac ili baletan koji samo odigrava dodijeljenu ulogu. Nije li, na kraju, cijela naša povijest samo skup dobro ispričanih i izbrušenih priča...

I slike na kojima je predstavljena priroda imaju u sebi nešto od kulise: zlaćani jeleni ili kitnjasta floralna ornamentika se ponavljaju, za njihov nastanak je korišten šablon ili parče štampanog papira odnosno zidne tapete. Ira Skopljak Viteškić se poigrava sa našim ustaljenim viđenjem svijeta (stvarnost naspram fikcije) i duhovito provocira ovom naglašenom dekorativnošću. U isto vrijeme, ona kombinovanom tehnikom (kolaž, pigmenti, akrilne i uljane boje...) stvara kompleksne oku ugodne površine izrazite likovne sugestivnosti pred kojima želimo stajati i čijem se magijskom djelovanju želimo izložiti dugo, dugo..."-istakla je Adisa Bašić 

O UMJETNICI 

Ira Skopljak- Viteškić  rođena je u Sarajevu 1987g. Završila je Srednju školu primijenjeneumjetnosti u Sarajevu. Nakon toga upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu odsjek Nastavnički , gdje diplomira o stečenoj titulibakalaureat-bachelor likovne umjetnostikod profesora Radoslava Tadića. Magistrirala je na temu " Tehnološki aspekti i simbolika primjene starih slikarskih tehnika i materijala u mojim slikama " kod prof. mr. Zoja Finci , Doc. Iva Simčić i prof. mr. Mirsad Begović  na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2016g.  Zaposlena je kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti  na predmetima: Likovna tehnologija I i II ,slikarska tehnologija I i II, tehnologija zidnog slikarstva,osnovi likovne i slikarske tehnologije, konzervacija papira I i II, tehnologija – anatomije artefakta. 

Ira Skopljak -Viteškić potiče iz umjetničke porodice. Talenat je naslijedila od svog oca, velikog umjetnika Mustafe Skopljaka koji je preminuo u novembru 2015. godine.

Umjetnica iza sebe ima veliki broj izložbi u cijeloj BiH, regiji, evropskim zemljama i svijetu.

federalna.ba/ALU UNSA

izložba