Izložba 'Naslovne stranice u triptihonu' otvorena u prostorijama SPKD 'Prosvjeta'
(Izvor: Fena)

Izložba 'Naslovne stranice u triptihonu' otvorena u prostorijama SPKD 'Prosvjeta'

Izložba "Naslovne stranice u triptihonu" otvorena je večeras u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu, u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Posjetiteljima je prezentirano više od 300 naslovnih stranica uglednih listova iz 36 država, koje je tokom svojih putovanja prikupljao sarajevski publicista Slobodan Stajić.

Neki od listova stari su i više od 100 godina, a u triptihonu je posebno predstavljen i sarajevski dnevnik "Oslobođenje", koji ove godine slavi 80. rođendan.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić je kazao da je ovo vremeplov na naslovnim stranicama, koje su vezane za putovanja i iskušenja kroz život doajena novinarstva Slobodana Stajića i njegova najvažnija sjećanja na 80 godina "Oslobođenja". 

- Mislim da je to jedan praznik. S obzirom na to da danas sve počiva na internetu, on je vratio u sjećanje ljudima neke priče sa naslovnih stana kojih više nema - kazao je Spahić.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Nedeljko Masleša je istaknuo da se i ovom izložbom Sarajevo, na određeni način, svrstava u kulturnu metropolu ovog dijela svijeta.

- Posebno nam je zadovoljstvo što svjedočimo ovoj izložbi čiji je autor naš istaknuti član Slobodan Stajić. Time je naše zadovoljstvo još i veće - naveo je Masleša.

Stajić je, obraćajući se publici, kazao da nije mogao biti zanosniji trenutak za otvaranje ove izložbe od ovog februarskog dana, na godišnjicu, "kada je prije tačno 39 godina naš predivni grad bio gotovo anđeoski, najbajkovitiji i najveličanstveniji u svojoj dugoj istoriji, i to blagodareći svečanom otvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara, kada su pogledi sa svih strana svijeta smjerali ka blistavom koševskom sportskom hramu".

Po njegovim riječima, u ovom triptihonu je predstavljeno više od 330 naslovnih strana listova iz 36 država.

Kaže da bi zbirka bila još raznovrsnija da u minulom ratu nije uništen dio njegove dokumentacije.

federalna.ba/Fena

Naslovne stranice u triptihonu izložba Sarajevska zima