Izložba 'Francuska arhitektura u svijetu 2010.-2020.' otvorena u Mostaru

Izložba 'Francuska arhitektura u svijetu 2010.-2020.' otvorena u Mostaru

Izložba "Francuska arhitektura u svijetu 2010.-2020.", kojom se predstavlja i promovira izvrsnost francuske arhitekture, otvorena je u utorak u prostorijama Ogranka Francuskog instituta u Mostaru.

Na izložbi je prikazano tridesetak djela. Projekti svih veličina i vrsta diskretni su ili blistavi dragulj francuske arhitekture kakvu su gradili, vidjeli i doživjeli ljudi širom svijeta. Građevine prikazane kroz izložbu utjelovljenje su različitih susreta, susret kultura, majke velikih dostignuća, ali i susreta tehnike i tehnologije povezanih s historijom i stepenom razvoja zemalja.

Izložbu je otvorila francuska veleposlanica u BiH Christine Toudic koja je tim povodom rekla kako je predmet izložbe pokazati arhitektonska ostvarenja francuskih arhitekata koji rade u cijelom svijetu.

- Slike prikazuju najrazličitije zgrade, od kulturnih centara, gimnazija, škola, različitih industrijskih objekata. Cilj nije bio da se pokaže samo jedna vrsta zgrade, nego sva raznolikost ostvarenja francuskih arhitekata. Sva ova ostvarenja napravljena su kao 'eco-friendly', u smislu da su minimalni potrošači energije. Neke zgrade nimalo ne troše energije, a neke i proizvode energiju. Cilj je bio pokazati kako se mogu napraviti lijepa ostvarenja uz potpuno poštivanje okoliša – pojasnila je Toudic.

Također je istaknula kako je njihov cilj da se Francuska, njezina kultura i ostvarenja pokažu Bosni i Hercegovini.

Inače, Francuska neprofitna organizacija AFEX (Francuski arhitekti u inozemstvu) od 2010. godine organizira Grand Prix AFEX francuske arhitekture u svijetu s ciljem valorizacije i dijeljenja stečenih znanja francuskih arhitekata u svijetu.

Ovom izložbom AFEX predstavlja građevine koje su francuski arhitekti izgradili u inozemstvu želeći na taj način pokazati široj publici nagrađene projekte u okviru AFEX-ovog Grand Prixa.

Prva ovakva izložba otvorena je u Banjoj Luci, a namjerava se provesti kroz cijelu BiH.

federalna.ba/Fena

Francuska arhitektura u svijetu Mostar
Mostar aerozagađenje PM10 čestice
0 05.02.2023 10:38
Andrej Plenković Mostar HNS HNS BiH
0 04.02.2023 12:44
Marinko Slipac Mostar
0 03.02.2023 20:48
Mostar Stari most
0 01.02.2023 09:45
Mostar Udruženje roditelja djece s invaliditetom svjetlost
0 30.01.2023 19:35