videoprilog Aldijane Guhdija (Dnevnik 2)

Izložba Claudija Malacernea u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba italijanskog umjetnika Claudija Malacernea, nazvana Sjena svjetlosti. Riječ je o saradnji Galerije sa Ambasadom Italije, a povod gostovanja ovog umjetnika je Dan Republike Italije. Cilj postavke je kroz kulturnu interakciju predstaviti sarajevskoj publici dio italijanske likovne umjetničke scene.

Umjetnost je jedan od najboljih načina saradnje dvije zemlje, a postavkom italijanskog umjetnika još jednom su se ljubitelji likovnog izraza u Sarajevu mogli upoznati sa umjetničkim bogatstvom Italije, njene tradicije i kulture. Izložba Claudija Malacernea odiše pozitivnošću, u kojoj se umjtenik na maestralan način igra sa bojama i sjenama.

“U njegovoj slikarskoj tehnici ganutost izaziva ta komunikacijska snaga između pirotehničkih i eksplozivnih boja, putem kojih umjetnik koristi kist u jednoj ritmičkoj hromatskoj igri”, navodi Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH.

Sjena svjetlosti, ciklus iz kojeg potječu djela na ovoj izložbi, vrednuju elemente prirode, naročito vodeni ambijent

“Moja djela su mi dopustila da se izrazim skoro pa poetski, i to putem boja jer tu se radi o harmoniji svega onoga što ja osjećam i jako mi je stalo da publika razmumije moju poruku, a to je moja istinska želja da im kroz kolorit izazovem pozitivne reakcije”, istakao je Malacerne.

Malacarne je umjetnik koji se u svojim radovima posvetio crtežu prema kojem gaji posebnu sklonost. Do sada je izlagao u svim većim galerijama širom Evrope, a postavka u Umjetničkoj galeriji BiH ostat će otvorena do 26. juna.

federalna.ba

Claudio Malacerne Umjetnička galerija BiH Italija Marco Di Ruzza
Giorgia Meloni Italija Libija
0 28.01.2023 13:42
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42
benzinske pumpe Italija štrajk
0 25.01.2023 09:50
Giorgia Meloni Italija Zapadni Balkan
0 24.01.2023 17:32
Italija psihijatrijska klinika zlostavljanja hapšenja
0 24.01.2023 12:41
Italija Matteo Messina Denaro hapšenje
0 20.01.2023 21:00