Izložba 'Bijeli nišani, srca uznemirena' još jedno podsjećanje na užase genocida u Srebrenici
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Izložba 'Bijeli nišani, srca uznemirena' još jedno podsjećanje na užase genocida u Srebrenici

Izložba fotografija Mehdija Salehija pod nazivom “Bijeli nišani, srca uznemirena”, otvorena je u Iranskom kulturnom centru u Sarajevu u povodu 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Posjetioce izložbe, ambasadora Islamske Republike Iran Gholamreza Alimohammada Ghelichkhana, predstavnice Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, goste iz Irana, pozdravio je ataše za kulturu iranske ambasade u BiH Mohammad Hossein Ansari koji je ukazao na važnost obilježavanja 11. jula, te prenio poruku mira iranskog naroda.

On je kazao da je genocid u Srebrenici bio jedna od posljednjih tragedija krvavog 20. stoljeća. Srebrenička tragedija nije prvi genocid u historiji, ali, kako je kazao, svi pokušavamo spriječiti slične zločine čuvajući sjećanje na gorke događaje iz jula 1995. godine.

- Podizanje svijesti kroz izražavanje umjetnosti i kulture, jedno je od najvažnijih sredstava za pokazivanje ružnog lica rata, mržnje, rasnih i etničkih predrasuda budućim generacijama i isticanje valjanosti mira, ljubavi i prijateljstva - poručio je Ansari.

Stoga, dodao je, kulturno savjetovalište iranske ambasade u BiH s ponosom prenosi poruku prijateljstva i simpatija iranskog naroda građanima Bosne i Hercegovine, posebno majkama i porodicama Srebrenice, održavanjem izložbe.

Ansari je izrazio nadu da će svijet bez nasilja i ekstremizma biti zasnovan na racionalnosti i ljubavi svim ljudima svijeta.

Također, i ambasador Ghelichkhan je kazao da je izložba još jedan dokaz suosjećanja i čvrstih veza između naroda BiH i Irana.

- Izložba je podsjećanje na užas koji se dogodio u Srebrenici. To se nikada ne smije zaboraviti - rekao je iranski ambasador te izrazio nadu da se užas genocida u Srebrenici više nikada neće ponoviti, te da će biti dovoljno snaga koje će to spriječiti.

Potpredsjednica Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" Kada Hotić je bila, kako je kazala, dirnuta gestom iranskog fotografa Salehija, koji je svojim fotografijama podsjetio na užas zločina genocida koji se desio nad Bošnjacima Srebrenice.

- Ovo sjećanje koje danas ovdje imamo, neka služi kao opomena na zločin koji se ne smije više nigdje ponoviti. Mi se nikom ne svetimo, ali ne odustajemo od borbe za pravdom. Motivaciju i podršku da istrajemo u borbi za istinom nam daju ovakvi gestovi, kao što je izložba. Ponosni smo što imamo prijatelje u vama, iranskom narodu - kazala je Hotić.

Fotograf Mehdi Salehi rođen je 1978. godine u Teheranu. U BiH je živio od 2015. do 2018. godine. Svake godine je stvarao fotokolekcije običaja, prirode i naroda BiH. Prisustvovao je kolektivnim dženazama 11. jula u Srebrenici, odakle su nastale i izložene fotografije.

Na izložbi je predstavljeno 25 fotografija “Bijeli nišani, srca uznemirena” sa obilježavanja sjećanja na srebreničke šehide, 11. jula.

Izložba će istovremeno biti upriličena i u Iranu samo u većem obimu, gdje će biti izloženo 50 Salehijevih fotografija.

federalna.ba/Fena

izložba fotografija Bijeli nišani, srca uznemirena
Kop Šićki Brod podvodna fotografija Lukavac izložba fotografija
0 18.01.2024 18:48
Samir Zahirović Tuzla izložba fotografija
0 11.12.2023 21:29
Tuzla izložba fotografija Zoran Filipović
0 06.04.2023 17:29
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12