Izložba 'Baština u crtežu i kadru' otvorena u Livnu
(Izvor: Fena/Mario Lončar)

Izložba 'Baština u crtežu i kadru' otvorena u Livnu

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno u četvrtak je otvorena izložba Baština u crtežu i kadru, kojom se predstavio Zavod za zaštitu spomenika Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

- U lijepom ambijentu izložene su i predstavljene fotografije Stećci – svjetska baština UNESCO-a i izložba crteža Josip Pospišil - Gradovi, motivi, detalji, koje se čuvaju u arhivu Zavoda - kazala je za Fenu ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Dražena Džeko.

Nazočnima se na otvorenju izložbe prigodnim riječima također obratio direktor Zavoda Ante Vujnović, a izložbu je otvorila ministrica prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Gordana Nakić.

- Svi oni koji će ovih dana posjetiti izložbu moći će vidjeti fotografije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka koji su svjedoci srednjovjekovne umjetnosti na ovim prostorima. Oni se pojavljuju od druge polovine XII. do početka XVI. stoljeća u jedinstvenom povijesnom kontekstu gdje se susreću kulture i tradicije europskog zapada, istoka i juga - kazala je Džeko.

Izložene fotografije su s lokaliteta: Ravanjska vrata i Dvorišta, općina Kupres, Zvirići, Borje, Klobuk, Bijača, Pržine i Donja Bijača kod Ljubuškog, Eminovo selo i Sarajlije općina Tomislavgrad, Ledinac, općina Grude, Barevište, Jelinak, Grovište i Biograci, a snimljene su 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.

Uz fotografije stećaka posjetitelji će moći vidjeti i crteže Josipa Pospišila, arhitekta koji je ostavio neizbrisiv trag u graditeljskom naslijeđu Bosne i Hercegovine zanimajući se posebno za ono autohtono i tradicionalno u bosanskom pučkom graditeljstvu, a to je bosanski stil.

Program je glazbenim izvedbama na gitari uveličao poznati livanjski umjetnik Lado Džaja.

federalna.ba/Beta

Franjevački muzej Livno BiH izložba
Zoran Milanović Hrvati BiH
0 25.01.2022 13:44
mladi BiH odlazak
0 24.01.2022 08:49
Kanton 10 koronavirus Livno
0 21.01.2022 19:21
Samantha Power SAD BiH
0 21.01.2022 10:19
Bugarska BiH donacija vakcina cjepivo Pfizer Pfizer/BioNTech
0 20.01.2022 21:57