Izetbegović razgovarao s političkim predstavnicima Bošnjaka iz Srebrenice

Izetbegović razgovarao s političkim predstavnicima Bošnjaka iz Srebrenice

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa potpredsjednikom entiteta RS Ćamilom Durakovićem i političkim predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici - Hamdijom Fejzićem, Alijom Tabakovićem i Nerminom Alivukovićem.

- Zajednički je osuđena smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Općine Srebrenica, pod obrazloženjem da je organizirao obilježavanje državnih praznika u Srebrenici, te je razgovarano o koracima koji bi trebalo da ojačaju poziciju Bošnjaka u gradu u kojem je nad njima izvršen genocid. Ocijenjeno je da jedinstvo svih probosanskih snaga osnovni preduvjet za to – navodi Izetbegović na svom Facebook profilu.

Kako se nadalje navodi, na sastanku je konstatovano da „Fejzićeva smjena, kao i zabrana obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine na području entiteta RS, predstavljaju nastavak agresije na Bošnjake, državu Bosnu i Hercegovinu, na njene zakone i odluke Ustavnog suda BiH“. 

- Stalnim napadima na sve što je bosanskohercegovačko i bošnjačko, režim koji predvodi Dodik nastoji umoriti patriotske snage kako bi ostvario svoje ciljeve zacrtane u Rezoluciji SNSD-a iz 2015. godine o podjeli Bosne i Hercegovine. U tome sasvim sigurno neće uspjeti, jer će Dodik i njegove šovinističke politike otići, a država Bosna i Hercegovina i njeni praznici će ostati – navodi se.

Kako se ističe, „jedino koga će Dodik umoriti jesu građani koji žive u entitetu RS. Njima će iz dana u dan biti jasnije da se od njegovog srpskog kvazipatriotizma i nacionalizma ne može živjeti, kao i da se Dodikovi ciljevi nikada neće ostvariti“.

Otkazivanje manifestacija kojima se obilježava Dan državnosti BiH neće, kako se dodaje, otkazati dospijeća enormnih dugova koji guše entitet RS i koji su posljedica Dodikove vladavine.

- Rezultat te vladavine su i njegova privatna imanja i firme, avioni, budžet od 50 miliona KM za lične svrhe, skupe parade, mala grupa veoma bogatih Dodikovih saradnika i rođaka, i ogromna većina naroda koji u prosjeku ima 20 posto manja primanja i penzije u odnosu na Federaciju BiH. Takva politika će umoriti narod i uskoro doći na naplatu – navodi se na Facebook profilu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović