Izetbegović: Poruku optimizma treba poslati na današnji dan
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Izetbegović: Poruku optimizma treba poslati na današnji dan

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kazao da na današnji dan treba poslati poruku da ipak stvari idu, sporo i ne tempom kojim bi bili zadovoljni, ali da idu u pravom smjeru.

- Poruku optimizma treba poslati na današnji dan, jer stvari u BiH se polagano normaliziraju. Neki relikti fašizma se polako i dalje uklanjaju, poput imena ratnih zločinaca ulicama Mostara, koja su konačno uklonjena. Otpori su veliki, ali mi to postupno vodimo naprijed - kazao je Izetbegović novinarima nakon što je položio cvijeće na Mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Poručio je i da je potrebno sačuvati jedinstvo na bazičnim stvarima "kada je u pitanju takozvani probosanski front političkih stranaka u BiH".

- Dakle, da se u borbi za vlast ne zaborave ove temeljne vrijednosti koje su začete prije 79 godina u Mrkonjić Gradu i koje su zatim odbranjene diljem BiH u ratu od '92. do '95. godine. Također, obaveza u odnosu na međunarodnu zajednicu da ne posustaju, da se ne povlače pred snagama fašizma koje, recimo, nagrađuju, odlikuju ratne zločince. Neka sebi ne dozvole takve stvari. Neka budu zajedno sa nama u jednom frontu koji će od BiH napraviti ono što je BiH bila i što je bio primjer za Evropu koja se danas ujedinjuje - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je BiH stotinama godina funkcionirala kao zemlja ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana.

- Dakle, Sarajevo je bilo, kako kažu, mali Jerusalem. Nisu nas međunarodna zajednica i OHR natjerali da gradimo crkve, džamije i sinagoge jedne pored drugih. To je jednostavno bilo dio nas i treba da bude dio nas - zaključio je Izetbegović.      

Brojne delegacije danas su, povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, položile cvijeće na Mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, te odale počast poginulim braniteljima.

Bakir Izetbegović Dan državnosti BiH
Bakir Izetbegović SDA SDP DF
0 27.11.2022 18:49
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska
0 25.11.2022 22:39
ULUBiH Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 22:36
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56