"Nadam se da sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada"
(Izvor: Arhiva)

"Nadam se da sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada"

Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

"Principi i obaveze iz sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost naših institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije. Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa", rekao je Izetbegović.

Zahvalio se predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju sporazuma.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva BiH usvojili su na jučerašnjem sastanku u Briselu sporazum "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu", objavili su iz Evropske unije.

federalna.ba/AA

politički sporazum Brisel Bakir Izetbegović
Brisel sastanak Josep Borell Kosovo Srbija
0 18.08.2022 11:50
SDA Bakir Izetbegović
0 16.08.2022 15:41
Bakir Izetbegović Livno
0 05.08.2022 15:29
Aleksandar Vučić Albin Kurti Srbija Kosovo Brisel
0 04.08.2022 21:09
Bakir Izetbegović Christian Schmidt Izborni zakon
0 31.07.2022 12:05