Prilog: Amra Ličina

Izetbegović i Čović razgovarali sa Michelom

Delegacije SDA i HDZ BiH predvođene liderima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem sastale su se u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom. Razgovorima je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji Johan Satler. Sastanak je ocijenjen pozitivnim, te je istaknuta nužnost evropskih reformskih procesa uz novi pristup Evropske unije.

 

Delegacije SDA i HDZ BiH predvođene liderima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem sastale su se sa predsjednikom Evropskg vijeća Šarl Mišelom u rezidenciji delegacije Evropske Unije u sarajevu. Sastanku je prisustvovao i šef delegacije EU u BiH Johan Satler. Po okončanju sastanka lideri stranaka SDA i HDZ razgovor su ocjenili pozitivnim. Istaknuta je nužnost evropskih reformskih procesa uz novi pristup Evropske unije.

 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je, nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom, da je glavni cilj za sve, vratiti Bosnu i Hercegovinu na evropski put i ispuniti uvjete da naša zemlja dobije kandidatski status. Kako je kazao, bit će održan još jedan sastanak političkih aktera, najverovatnije u Briselu, da bi se pokušala riješiti otvorena pitanja u BiH. Dragan Čović:

 

“Kazali smo da ćemo u daljim pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta morati ukoloniti one nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata. Ali, u osnovi će na te razgovore ići oni koji mogu za stolom donositi odluke, praviti zaključke. Tako da olakšamo predsjedavajućem Vijeća u njegovoj nakani da Bosna i Hercegovina ponovo dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski statuds u EU“.

 

Istakao je da tokom sastanaka nije bilo nikakvih dokumenata.

 

“Nije bilo uopće bilo kakvih dokumenata, izjava. Čisto razgovori u različitim formatima“.

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen, nakon izbora i formiranja koalicija. On je kazao da Evropska unija i Mišel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović:

 

“Spreman je da radi na jednoj agendi, koja će spustiti ljestvicu sa 14 prioriteta na nešto što je manje ambiciozno i što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa“.

 

Izetbegović je istakao da su evropski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji:

 

“Dakle da su jednu zemlju koja je bila u takvom stanju prije 10 do 15 godina trebali snažno da povuku ka članstvu u Evropsku uniju, a ne da podižu tu ljestvicu. Drugo, jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Altee i evropskog puta. Mislim da je to rezultat posjete gospodina Mišela. A i konačno, danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup HDZ-a kada su u pitanju izborni procesi“.

 

Podsjećamo, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel protekli dan sastao se i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon sastanka poručio je da je Zapadni Balkan, jedan od glavnih prioriteta EU, uključujući nedjeljivu, jedinstvenu i suverenu BiH.

Federalni radio Charles Michel Bakir Izetbegović Dragan Čović
sport Federalni radio
0 28.06.2022 23:04
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.06.2022 22:46
Bakir Izetbegović Halid Genjac predstavnici konstitutivnih naroda
0 28.06.2022 19:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.06.2022 17:57
Federalni radio inflacija
0 28.06.2022 17:27