videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Izborna volja građana Hercegovačko-neretvanskog kantona izigrana

Uprkos brojnim pritiscima, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona do održavanja općih izbora neće implemnetirati rezultate prethodnih. Izborna volja građana u HNK-u time je izigrana, a na listama za ovogodišnju Kantonalnu skupštinu ponovo veliki broj poznatih lica. Postavlja se pitanje koliko uopće ima smisla održavanje izbora, kada se rezultati ovdje ne budu primjenjeni.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prošle godine je usvojila tek pet zakona, a za ovu izbornu godinu u planu je 40 zakona i odluka. Apsurdima tu nije kraj jer se i po broju održanih sjednica ova kantonalna vlast nije proslavila, jer su prema statistikima s najmanje zasjedanja u Bosni i Hercegovini. Problem ovdje je konkretno, ističu poznavaoci političkih prilika, što Ustavnom nije određeno raspuštanje Zastupničkog doma nakon što ne bude formirana vlada, već su dozvoljeni unedogled tehnički mandati.

„Na međunarodnoj zajednici, koja je, nadam se, konačno shvatila s kim ima posla, jeste da učini dodatne napore, odnosno, ima instrumente i da ih prisili da se konačno prekine s praksom neimplementacije izbornih rezultata i da se krene u pravcu s datim obećanjima“, kaže sociolog i filozof Esad Bajtal.

Umjesto ispunjenja predizbornih obećanja, Vlada HNK-a za svoj nerad nagradila je sebe novom zgradom Skupštine.

„Budući zastupnici u novom sazivu Skupštine imat će dobre uslove za rad u objektu Skupštine, neće morati biti podstanari“, izjavio je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK-a (SDA).

A nakon zgrade Skupštine, došla i na red zgrada Vlada.

„Svašta smo u mandatu ove Vlade uradili, puno škola, domova zdravlja, sportskih dvorana, ide i zgrada Kantonalnog suda, i zgrada Kantonalne skupštine. U proračunu smo predvidjeli i značajna sredstva i za zgradu Vlade“, poručio je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a (HDZBiH).

I dok plodovi rada o kojima govori predsjednik nikome nisu vidiljivi osim njemu, iz opozicije tvrde kako je ovo najnetrasparetnija Vlada koja je dijelila novac bez ikakvih kriterija i to u liku rebalansa budžeta.

„Rebalans je s aspekta brojeva pokazao da smo u proteklom periodu imali brutalnu pljačku građana kroz prikupljanje poreza na poskupljenjima. Nažalost, nismo vidjeli kroz rebalans da se taj novac koji je otet od građana vratio tim građanima“, navodi Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH i Skupštini HNK-a.

Nezadovoljstvo akutelnom vlašću ne kriju ni građani, od izbora očekuju promjene:

„(Šta im zamjerate?) Sve, ne mogu ovu inflaciju, čitava nam država ne valja.“
„Sada imamo ove neke nove stranke, pojavile su se, koalicije, možda promijenimo vlast.“

Jedina konkretna pomoć koju će građani osjetiti i to tek ove godine od Vlade HNK-a su besplatni udžbenici za osnovce, te jednokratna pomoć svima na zavodu za zapošljavanje u iznosu od sto maraka. Za ovu namjenu potrošeno je pet miliona, a dok ostvareni višak u budžetu, prikupljen iz džepova građana, iznosi 30 miliona maraka.

federalna.ba

HNK Skupština HNK Vlada HNK