Izbori za predsjednika Italije počinju 24. januara
Očekuje se nadmetanje Berlusconija i Draghija

Izbori za predsjednika Italije počinju 24. januara

Izbori za predsjednika Italije počet će 24. januara, odlučio je donji dom parlamenta, označivši početak kampanje u kojoj se očekuje nadmetanje premijera Marija Draghija i nekadašnjeg šefa vlade Silvija Berlusconija.

Pobjednik, koga će izabrati oko 1.000 takozvanih "velikih elektora", među kojima su poslanici i predstavnici italijanskih regiona, zamijenit će predsjednika Sergija Mattarellu, čiji sedmogodišnji mandat ističe 3. februara.

Očekuje se nekoliko krugova glasanja u razmaku od nekoliko dana.

Funkcija predsjednika Italije je pretežno ceremonijalna pošto šef države nema značajna ovlaštenja, osim u slučaju političke blokade u zemlji, kada ima ključnu ulogu.

Nedugo poslije izbora predsjednika, počet će kampanja za parlamentarne izbore 2023. godine.

Draghi, 74-godišnji ekonomist i bivši predsjednik Evropske centralne banke, postao je premijer u februaru, prihvativši poziv Mattarelle da predvodi vladu nacionalnog jedinstva, u trenutku kada je trebalo upravljati krizom izazvanom pandemijom korona virusa i ubijediti Evropsku komisiju da povjeri zemlji milijarde eura pomoći za oporavak.

Na novogodišnjoj konferenciji za novinare, Draghi je rekao da je njegova vlada uglavnom ispunila zacrtane ciljeve, čime je nagovijestio da bi mogao da se kandiduje za predsjednika države i da upravljanje vladom vrati političkim strankama.

Demokratska partija, stranka lijevog centra koja je dugo godina bila dominantna u Italiji, a prema nedavnim anketama uživa podršku oko 20 odsto birača, izrazila je snažnu podršku za predsjednički mandat Draghija, vjerujući da bi njegovim izborom bila poslata poruka o daljoj stabilnosti zemlje, s obzirom na ugled koji on uživa u inostranstvu.

Sa druge strane, stranke desnog centra su podržale Berlusconija, 85-godišnjeg medijskog magnata koji je bio premijer u tri mandata.

Berlusconija, koji je konstantno imao probleme sa zakonom tokom trodecenijskog bavljenja politikom, najviši italijanski sud je 2015. oslobodio optužbi da je plaćao za seks maloljetnoj prostitutki na zloglasnim "bunga bunga" žurkama.

Italijanski mediji su danas objavili da se populistički Pokret pet zvjezdica zalaže za drugi Mattarellin mandat, ali nema naznaka da bi 80-godišnji predsjednik to prihvatio.

federalna.ba/Beta-AP

Italija izbori