„IZBORI (SE)!“ u Pozorištu mladih Sarajevo
(Izvor: Fena)

„IZBORI (SE)!“ u Pozorištu mladih Sarajevo

Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u četvrtak 16. juna, premijerno će biti izvedena predstava „IZBORI (SE)!“, autora Vahida Durakovića, a u režiji i izvedbi Damira Kusture. Dramarturgiju potpisuje Anela Križanac, scenografiju, kostim i dizajn Narda Nikšić.

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić kazao je da je ovo šesta premijera u sezoni 2021/2022, te se zahvalio cijeloj ekipi Pozorišta mladih Sarajevo za veliki trud koji su pokazali, ali i svima koji su pomogli Pozorište mladih.

-Sezonu smo počeli sa klasikom „Olovni vojnik“ lutkarska predstava u režiji Marija Drmaća, zatim edukativna predstava za sve generacije „Ako pčele odu...“ autora Zijaha A. Sokolovića, fantastična melodrama za djecu „Mala noćna priča“ Darka Kovačovskog i „Cvrčak i Mrav“ u režiji Adisa Bakrača, još jedan klasik za kraj sezone kada je scena za djecu i mlade.

Za veliku raju, imali smo premijeru predstave „Bog masakra“ reditelja Admira Glamočaka, a pred nama je i premijera predstave „Izbori (se)!“ koju smo realizovali u koprodukciji sa Kazalištem mladih Korifej, a u režiji i izvedbi našeg glumca Damira Kusture. Bez lažne skromnosti, iskreno se radujemo što imamo priliku predstaviti i monodramu, kao specifičnu formu u teatru i pokazati raznovrsnost u ponudi. Vjerujemo da smo i ovaj put održali standard kvaliteta koji smo postavili na početku ove sezone i da će publika uživati– rekao je Fazlić.

Dramarturginja predstave Anela Križanac podsjetila je da je riječ o predstavi koja je nastala u okviru Regionalnog festivala monodrame inBox.

-Ideja festivala monodrame inBox, između ostalog, je da se teatar vrati glumcu kao najvažnijem nosećem stupu u gradnji jedne predstave. Razmišljajuću na tom tragu, kao festivalski tim, shvatili smo kako postoji vrlo malo napisanih monodrama i kako bi smo trebali objaviti natječaj za najbolju monodramu na prostoru zemalja našeg govornog područja. Iza nas je vrlo uspješan prvi inBox koji je prikupio 51 monodramu prispjelu na natječaj. Sve su to novi, neobjavljeni tekstovi koje je pomno birao stručni žiri sastavljen od književnika, profesora i dramaturga. Produkt gore navedenog je predstava IZBORI (SE)! koja je koprodukcijski projek Kazališta mladih „Korifej“ i Pozorišta mladih Sarajevo - kazala je Križanac.

Ona je, između ostalog, navela da je riječ o predstavi čiji tekst govori o pobuni malog čovjeka protiv uhodane sistemske mašinerije.

- Teatar je vrlo moćan medij koji nikad ne smije propustiti priliku stati u obranu temeljnih ljudskih vrednota - rekla je Anela Križanac.

federalna.ba/Fena

IZBORI (SE)! predstava