Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala prikazivat će se u Visokom

U Visokom će od 24. do 27. augusta u biti održane projekcije izbora filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala, a ulaz na sve projekcije bit će besplatan.

Filmovi će se u Visokom prikazivati u dva termina i na dvije lokacije, za različite generacije: u Kulturnom centru Altindag - Visoko gdje projekcije počinju u 18 sati i na Trgu Matrakčije s početkom projekcija u 20 sati.

U četvrtak 24. augusta u 18 sati, u Kulturnom centru Altindag - Visoko bit će održana projekcija filma "Pripadanje" Mete Gümürhan, dok će u 20 sati na na Trgu Matrakčije biti prikazan film "Ekskurzija" bosanskohercegovačke rediteljice Una Gunjak.

Film "Ekskurzija" je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film, gdje je prikazan van konkurencije.

U petak 25. augusta, od 18 sati u Kulturnom centru Altindag – Visoko na programu su filmovi "Zagrljaj" Miroslava Mandića i "Velika Raza" Vedada Hodžića i Medine Šehić. U 20 sati na Trgu Matrakčija slijedi projekcija filma "Sirin" Senada Šahmanovića.

U subotu 26. augusta od 18 sati bit će održana projekcija filma "Crni kamen" Spirosa Jacovidesa u Kulturnom centru Altindag – Visoko, a u 20 sati publika će na Trgu Matarakčije moći pogledati film "Luksemburg, Luksemburg" Antonija Lukicha.

Projekcije filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Visokom završavaju u nedjelju, 27. augusta, kada će u 18.30 sati u Kulturnom centru Altindag – Visoko biti prikazan film "Kraljica plesa" Aurore Gossé, a na Trgu Matarkčije u 20 sati "Opalo lišće" finskog reditelja Akija Kaurismäkija.

Film "Opalo lišće" je svjetsku premijeru imao na ovodišnjem 76. Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu film je prikazan u okviru programa Open Air.

Organizatori izbora filmova programa Sarajevo Film Festivala u Visokom su JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Visoko i udruženje “Setup” Visoko, uz generalno pokroviteljstvo Grada Visoko. Partneri programa u Visokom su Art Servis i Obala Art Centar.

-Besplatne uaznice-

Box Office na lokaciji Turističkog info centra Grada Visoko (ul. Alije Izetbegovića, kod Pekare „Skopljak“) otvoren je od 19. do 26. augusta. Box Office će raditi u terminima 10 do 14 sati i 18 do 22 sata, kada će se preuzimati besplatne ulaznice za projekcije.

federalna.ba/Kulin Ban-festival kulture

Kulin ban-festival kulture Visoko SFF
MUPZDK Admir Gazić Mirza Ganić Visoko Emir Vračo
0 25.04.2024 17:23
SFF Jovan Marjanović Elia Suleiman
0 24.04.2024 12:16
Njemačka Oružane snage BiH Zukan Helez Tomas Fitchen Kasarna 'Tufo Buza' Visoko
0 13.03.2024 17:12