videoprilog Valerije Bago (Dnevnik 2)

Još je onih koji će zimu dočekati u mostarskim kolektivnim centrima

Prošlo je gotovo sedam godina od početka projekta izgradnje kolektivnih zgrada za izbjegla i raseljena lica u Mostaru. U 72 stana napokon će ući osobe koje su živjele u dotrajalim kolektivnim smještajima. Cilj je pružanje adekvatnog doma s boljim uvjetima za život, kao i zatvaranje kolektivnih centara u samoj jezgri grada. Nažalost, tri stambena objekta nisu dovoljna za sve izbjegle osobe koje se godinama nalaze na ovom području.

Ibrina obitelj nije bila na popisu za dodjelu novih stambenih jedinica kolektivne zgrade, a svaka molba koju je uputio nadležnima u vezi s njegovim slučajem, naglašava, ostala je neispunjena. Jedina ponuda je smještaj u drugom kolektivnom naselju, no Ibro Merdžo ga odbija u strahu da nikada neće dobiti četiri zida dostojna života. Tako će i ovu zimu dočekati u trošnoj baraci, jer tu je ionako više od 20 godina. Snaći će se, kaže, a loše prozore nekako će zaštititi od vjetra i hladnoće.

„U ovoj baraci zima izgleda grozno, nešto najgore. Ova baraka nema ni temelja, ni prozora, curi sve niz prozore, krov je polupan, sve polupano. Nemam kade da izvršim ličnu higijenu, ovdje smo svi oboljeli“, priča Ibro.

Iz službe za raseljene osobe navode da određen broj osoba ne želi povratak u prijeratnu imovinu, a alternativnih smještaja u gradu Mostaru je sve manje. Ono što mogu ponuditi je Bafo naselje, koje se često odbija, budući da su i takvi smještaji odavno već dotrajali i loši.

„S federalnim ministarstvom pokušavamo iznaći sredstva da se napravi još jedna ili dvije stambene jedinice u Bafo naselju kako bismo u potpunosti zatvorili kolektivne centre, a i obnovili tranzitno naselje koje je bilo u Bafu“, kaže Elvedin Gadara, šef Službe za stambene i socijalne poslove, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice Mostar.

Popis za novi smještaj izdat je prije osam godina. U njega su uvrštena raseljena lica mostarskih kolektivnih centara, a rangiranje je vršeno na osnovu više čimbenika, među kojima je bila i kultura stanovanja u prethodnim godinama.

„Sigurno se radilo po nekom tada javnom pozivu, svi su imali mogućnost učestvovati i nadam se i vjerujem da je to tada rađeno po zakonu“, kaže Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Alija Ćatović nakon sedam izbjegličkih godina u Makedoniji, došavši u Mostar nije dočekala svoje mjesto u Bafo naselju. Više od 20 godina kao raseljeno lice bila je primorana unajmljivati stan. Snalazila se nekako, no sve je to utjecalo na njeno zdravlje, sada se liječi od karcinoma. Svijetla točka u njezinom životu je novi smještaj koji je napokon dočekala u novoj kolektivnoj zgradi.

„Sad mi je tek dženet, da ne mislim kad će doći prvi da moram dati kiriju. Ne mogu se nazahvaljivat svima koji su učestvovali da dobijem ovo ovdje, da jednom i ja nađem svoj smiraj“, poručuje Alija.

Zbog administrativnih procedura predugo se čekalo na ovaj projekt. Dio popisa za novi smještaj kroz godine je izmijenjen utvrđivanjem da je nekolicina svoj krov nad glavom pronašla kroz druge projekte. Nažalost, mnogi će i ovu zimu dočekati u lošim uvijetima, nadajući se da će njihova imena osvanuti na sljedećim popisima nekih novih projekata.

federalna.ba

Mostar izbjeglice izbjegli raseljeni interno raseljeni Bafo
Mostar Strip vikend Mostrip
0 03.10.2022 21:10
Mostar Transparency International u Bosni i Hercegovini
0 03.10.2022 20:45
Opći izbori 2022 izbori Mostar
0 02.10.2022 17:05
Mostar Opći izbori 2022
0 02.10.2022 08:14
Strip vikend Mostarski strip vikend Mostar strip
0 01.10.2022 16:01