videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Izabrano pet potpredsjednika SNSD-a i novi generalni sekretar

Kritike Jamesa O'Briena, po svemu sudeći, posebno su uznemirile Milorada Dodika, predsjednika RS-a i SNSD-a. Na prozivke za secesiju, korupciju i kriminal kojim je na račun RS-a obogatio svoju porodicu, Dodik odgovara - novim prijetnjama i vrijeđanjima. SNSD, poručuje, ostaje privržen dobro poznatim politikama i stavovima, a poruke stranaca služe tek za bildanje ega. Nisu remetilački faktor, tvrde, ali u NATO neće, odluke stranaca ne priznaju a imaju poruku za koalicine partnere iz Federacije.

Dan nakon kritika O´Brajana, održana je sjednica Glavnog odbroa SNSD-a. Fokus, istina, na promjenama unutar partijske strukture, ali nisu izostale jasne poruke predsjednika stranke Milorada Dodika. Kaže, ostaju pri svojim politikama, ali i da se pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove miješa u unutrašnje stvari druge zemlje, što je zabranjeno poveljom UN-a. Poruka i partnerima:

„Mislim da je ovim politički sahranio Trojku, dajući joj neki značaj u politici, a zanemario činjenicu da ništa od svega toga neće biti provedeno. O'Brien nema svoju političku partiju u Bosni i Hercegovini koja može da odlučuje o ovome. Sve što je učinio bilo je u funkciji liječenja nekog njegovog ega koji oni imaju i jedne frustracije, prije svega, njegov saranik Murphy“, rekao je Dodik.

U SNSD-u, ističu, prihvataju raspravu o svim važnim pitanjima na nivou Bosne i Hercegovine i odbacuju bilo kakvu mogućnost intervencije stranog predstavnika, organa ili pojedinca. Stavovi ipak od ranije poznati:

“Dva entiteta i tri konstitutivna naroda su osnova za dogovor o bilo kom pitanju na nivou Bosne i Hercegovine. Podržavamo i dalje evropski put Bosne i Hercegovine. Nismo za ulazak u NATO, ali jesmo za saradnju. Prihvatamo raspravu o svim važnim pitanjima na nivou Bosne i Hercegovine i odbacujemo bilo kakvu mogućnost da interveniše bilo koji strani predstavnik, organ ili pojedinac”, poručio je DOdik.

Inače, SNSD je danas izabrao dio novog patrijskog rukovodstva, odnosno nove potpredsjednike, Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Miroslava Bojića, Sanju Vulić i Luku Petrovića. Novi generalni sekretara  u narednom periodu biće ministar finansija BiH Srđan Amidžić.

„Ovo je moj najuži tim koji će osmišljavati i raditi na politikama. Ja sam veoma sretan što sam predložio te ljude na ovako važna mjesta”, rekao je Dodik.

Dodik je i danas ponovio da je njegova stranka za evropske integracije, ali da su i dalje protiv NATO integracija. Kako je rekao, na narednoj sjednici Glavnog odbora će razgovarati i o platformi za naredne izbore, a već je najavio kandidaturu za još jedan mandat na poziciji predsjednika entiteta.

federalna.ba

SNSD
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
SNSD Dom naroda PSBiH
0 29.03.2024 19:45
NSRS Trojka SNSD Christian Schmidt
0 29.03.2024 19:44
SNSD Igor Dodik
0 29.02.2024 21:41