videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Imenovana Vlada Kantona 10, bivši HDZ-ovci Čovića ostavili bez vlasti

Kanton 10 konačno je, nakon više od godinu političkih prepucavanja, dobio Vladu. Ruke bivših zastupnika HDZ-a Bosne i Hercegovine presudile su da u novoj vladi ne bude mjesta za Čovićev HDZ. Novi stari premijer je Ivan Vukadin. Ovaj kanton danas je dobio i budžet za tekuću godinu u iznosu od skoro 122 miliona maraka.

Dvotrećinska većina od 17 ruku tražila se mjesecima. Pregovori su bili prilično mučni, a potpora novoj Vladi neizvjesna gotovo do pred samu sjednicu.

„Bilo je nekad i bezizlazno, ali na kraju je završilo. U ovako složenim situacijama kad nam je Ustav definirao određene stvari uvijek je teško sastaviti Vladu. Uz dobre živce, dobru volju i upornost - na kraju se dođe do rezultata“, kaže Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Kantona 10 (HNP).

„Klub Hrvata, devet zastupnika HNP-a i HDZ 1990, dva zastupnika koja su izabrana s liste HDZ BiH, dva zastupnika iz SDA i sva četiri zastupnika iz reda srpskog naroda i Vlada je konačno usvojena u imenima koja jesu“, objašnjava Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Kantona 10 (HDZ 1990).

Od onih koji nisu podržali novu Vladu stižu i pohvale i kritike, no, u konačnici se slažu kako je ipak dobro da je imenovana.

„Kako god mi imali neke svoje interese, previše je vremena prošlo da naši građani budu taoci najviše osobnih interesa i drugih interesa koji nisu u službi građana i potreba Kantona 10“, navodi Avdija Đugum, zastupnik iz SDP-a u Skupštini Kantona 10.

„Vrijeme je da se završi imenovanje Vlade kako bi ona mogla raditi u punom kapacitetu, bez obzira tko u njoj bio. HDZ nije u sastavu ove vlade i mi ćemo ostati konstruktivni, ali u svakom slučaju kritizirat ćemo sve što je loše, a pohvaliti sve što ova Vlada bude radila u redu“, poručio je Dragan Konta, zastupnik-a HDZ BiH u Skupštini Kantona 10.

„Ovo je ponovno trgovačka koalicija, ne vidim nikakve perspektive za Kanton. Poslovnik čl. 186 kaže da mandatar daje predsjedatelju, odnosno Predsjedništvu imena ministara i sjednica se može sazvati za sedam dana. Međutim, ovi apsolutno ništa ne poštuju“, stava je Josip Perić, zastupnik u Skupštini Kantona 10 i predsjednik HNL-a.

Stoga je zatražio od tajnice Skupštine Kantona 10 da mu u roku od 48 sati pismeno odgovori je li današnji izbor Vlade bio sukladan s Poslovnikom.

U poduljem ekspozeu novi-stari premijer zahvalio se Vladi u prethodnom mandatu, te naglasio kako novi ministri ne idu iz početka, nego nastavljaju tamo gdje su stali njihovi prethodnici.

federalna.ba

nova Vlada Kanton 10