videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Iz Zenice poziv volonterima za analizu utjecaja aerozagađenja na DNK

Eko hubovi pokreću uličnu kampanju za donošenje zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista u Federaciji BiH. Tim povodom Eko forum Zenica organizirao je konferenciju za novinare na kojoj se, između ostalog, našla i tema o pokretanju naučnog istraživanja, ali i poziva volonterima da učestvuju u analizi genotoksičnog utjecaja specifičnog aerozagađenja.

Eko forum Zenica od decembra 2014. godine pokušava provesti naučno istraživanje o utjecaju specifičnog zagađenja na zdravlje ljudi. Ideja je potekla iz Češke, kada je istraživanjem, koje je rađeno prije 25 godina, dokazano da je kod osoba koje su izložene specifičnim polutantima, poput benzena, došlo do mutacije DNK-a.

„Pozivamo građane uzrasta od 20 do 40 godina koji žive u Podbriježju i Tetovu - najbliže postrojenjima koksare - da nam se jave popunjavanjem obrasca koji je dostupan na našoj stranici ili obrasca koji mogu dobiti kod naših aktivista“, kazao je Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Obezbijeđena su finansijska sredstva i putem javnog poziva izabrane akreditovane laboratorije. Uzimanje uzorka, u ispitivanju u kojem će učestvovati 40 dobrovoljaca, počinje u oktobru, a osobe trebaju ispunjavati posebne uvjete - da su nepušači, da nemaju neku potvrđenu dijagnozu i medicinsku terapiju.

„Ti rezultati idu na međunarodnu provjeru kroz anonimne recenzije tako da potvrdimo u pravom naučnom smislu da imamo rezultate koji su validni. Ukoliko se dokaže da ima veze, onda je to dokaz i za podnošenje tužbi i za podošenje novih krivičnih prijava za one koji su trebali da smanje to zagađenje, a to nisu uradili“, dodaje Lemeš.

Ovog utorka počinje ulična kampanja za donošenje zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista u FBiH. Svakodnevno svjedočimo kako se tužbama ušutkavaju oni koji žele da sačuvaju čist zrak, zemlju, vode i šume.

„Vidimo na svakom koraku nepravdu – i ekološku i u zaštiti ljudskih prava. Mislim da je došlo vrijeme da budemo malo hrabriji, bar mi koji smo ostali u ovoj zemlji, da pokažemo da smo zaista prave patriote, da volimo svoju zemlju“, poručuje Igda Lemeš, koordinatorica projekta Eko hub Zenica.

Iz Eko forum pojašnjavaju kako taj zakon ima dvije svrhe - jedan je da se zaštite aktivisti koji suširom svijeta izloženi nečemu što se na engleskom zove 'slapp' tužba, a to je strateška tužba protiv učešća javnosti, gdje moćne korporacije koje zagađuju tjeraju aktiviste da se zabave sami sobom, da odgode njihov aktivizam na godinu, dvije ili tri godine, koliko traju sudski procesi.

Kako bi se pružili adekvatni zakonski okviri, akcija sa prikupljanjem potpisa građana počinje u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Blagaju i Maglaju uz solidarnu podršku ekoloških aktivista iz Mrkonjić-Grada. Cilj je skupiti 2000 potpisa, što je minimalni prag predviđen Nacrtom zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti aktivista u Federaciji BiH.

federalna.ba

aerozagađenje zagađenje zraka zagađenje vazduha Eko forum Zenica
Enis Hasanović Senka Mesihović-Dinarević aerozagađenje
0 06.02.2024 20:31
Sarajevo zagađenje zraka
0 02.02.2024 12:01
aerozagađenje Zeničko-dobojski kanton zagađenje zraka zagađenje vazduha
0 28.01.2024 17:58
Beograd zagađenje zraka zagađenost zraka aerozagađenje Liquid 3 tečno drvo
0 27.01.2024 09:22
Sarajevo zagađenje aerozagađenje zagađenje zraka IQAir
0 30.12.2023 14:47