Iz UNFPA izražena zabrinutost zbog prijava da izraelska vojska krši prava palestinskih žena
(Izvor: Ilustracija/Mohammed Salem)

Iz UNFPA izražena zabrinutost zbog prijava da izraelska vojska krši prava palestinskih žena

Iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u utorak je izražena duboka zabrinutost zbog izvještaja stručnjaka UN-a koji optužuje izraelsku vojsku da je počinila ozbiljna kršenja prava palestinskih žena i djevojaka, uključujući zločine pogubljenja i seksualnog napada.

"Stručnjaci UN-a zaprepašteni su prijavljenim kršenjem ljudskih prava palestinskih žena i djevojaka od strane izraelske vojske", navodi UNFPA u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X, uz izvještaje stručnjaka UN-a o kršenjima prava palestinskih žena, uključujući pogubljenja, seksualne napade i ponižavajući tretman.

Iz Agencije UN-a navode da počinioci ovih zločina moraju biti procesuirani.

"Žene i djevojke nisu meta", navodi se u saopštenju.

U ponedjeljak je grupa eksperata UN-a izrazila zabrinutost zbog "vjerodostojnih navoda" o nevjerovatnim kršenjima ljudskih prava s kojima se palestinske žene i djevojke i dalje suočavaju u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

"Prema primljenim informacijama palestinske žene i djevojke navodno proizvoljno ubijaju u Gazi, često zajedno sa članovima porodice, uključujući njihovu djecu", istaknuto je.

Dodaje se da su najmanje jednom prilikom, palestinske žene zatočene u Gazi "navodno držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane".

Stručnjaci su dodali da su najmanje dvije palestinske zatvorenice navodno silovane, dok je drugima prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem.

Eksperti su pozvali na nezavisnu, nepristrasnu, brzu, temeljnu i efikasnu istragu ovih navoda i da Izrael sarađuje u takvim istragama.

Izrael još nije komentarisao izvještaj stručnjaka UN-a.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

federalna.ba/AA

UNFPA Gaza Izrael žene