Iz 'Srce za djecu' najavili početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli
(Izvor: Fena)

Iz 'Srce za djecu' najavili početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli

Udruženje "Srce za djecu" najavilo je za srijedu polaganje kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, a u znak zahvale glavnom donatoru večeras će projektovati zastavu Države Kuvajt na zgradu Barok na Trgu Slobode u tom gradu.

Sretni su, kaže za Fenu predstavnica Udruženja "Srce za djecu" Atifa Buldić - Bešić, što mogu najaviti početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli, druge te vrste na području FBiH.

- Dugo smo čekali taj trenutak. Svi smo podjednako uzbuđeni, i mi ali i naša djeca i roditelji, kao i medicinsko osoblje - kaže ona. 

Po njenim riječima, Roditeljska kuća u Sarajevu ispunila je cilj i u pet godina funkcionisanja pružila utočite za više od 200 porodica. Sad je, kako je kazala, došlo vrijeme da se isti mir i ljubav pruži djeci i porodicama koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Roditeljska kuća u Tuzli imat će 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije.

Glavni projekt i idejno rješenje izradio je arhitekta Emir Salkić iz Kompanije Normal arhitektura. Buldić - Bešić kaže da bi, po njihovim planovima, izgradnja trebalo da bude završena do kraja 2021. godine, a potom objekt i pušten u funkciju.

Najveću zahvalnost, kaže, duguju narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju, uz podršku i preporuku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću i svim dobrim ljudima.

Kroz Roditeljsku kuću pruža se smještaj, psihosocijalna podrška, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. To je više od pukog smještaja, to je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi, zajedno za roditeljima i bliskim srodnicima.

Na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla trenutno je u procesu liječenja 11 djece, a u Tuzlanskom kantonu godišnje ima između 12  i 15 novodijagnostikovane djece. Na nivou FBiH godišnje ima oko 60 novodijagnostikovane djece, s nekom od malignih bolesti.

Svečanost polaganja kamena temeljca Roditeljske kuće u Tuzli najavljena je za sutra u 12 sati, u krugu Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, uz poštivanje preporuka i epidemioloških mjera. U znak zahvale glavnom donatoru, Udruženje će projektovati zastavu Države Kuvajt na zgradu Barok na Trgu Slobode večeras u terminu od 21 do 23 sata.

federalna.ba/Fena

Roditeljska kuća Srce za djecu